torstai 22. tammikuuta 2015

Vlogi 3 Koiren luustokuvaus!

Jotenkin musta tuntuu, että puhun ihan hirveesti ristiin ja kärjistän, mutta no... Tässä tämä ilmeisen paljon odotettu kolmas vlogi. Ei faktaa. Ei väitöksiä. Vain mun mielipide, ja rakkaat; kysykää ennenku tuomitsette! <3


24 kommenttia:

  1. " ... jotkut kuvaa heti vuotiaana. Emmä sitäkään oikeen ymmärrä. Jos sä kuvaat sen koiran vuotiaana ja sieltä tulee A/A 0/0 ja sä rupeet harrastamaan okei joo se koira on terve kai(?) Mut jos sä et kuvaa sitä ja alat harrastamaan (vuotiaana) ja kuvaat sen myöhemmin ja sieltä tulee A/A 0/0  niin todennäköisesti ne on ollut myös silloin vuotiaana. Ei ne lonkat siitä mitään muutu. Ei se vaikuta siihen sillee et jos sä rupeet harrastamaan heti kuvausten jälkeen niin ne on ihan ne samat lonkat kun sillon jos sä harrastaisit ennen, kun sä oot ne kuvauttanu. Se tuo ehkä sulle itelles jotain turvallisuudentunnetta, mutta mulle on tärkeempi, että se koira on valmis ja sit se vasta kuvautetaan. "

    En nyt ihan ymmärtänyt tätä kohtaa. Eli sun mielestä on ihan ookoo alkaa harrastamaan koiran kanssa vuotiaana ilman kuvauttamista? Harrastaa sen kanssa vuosi ja sitten kaksi vuotiaana, kun se koira on "valmis" kuvauttaa se ja sitten todeta kuvissa, että voi paska - sillä on lonkat aivan paskat ja selkä rikki?

    Niin kuin sanoit - ei ne lonkat siitä mihinkään muutu. Jos luusto on terve vuotiaana kyllä se sitä erittäin suurella todennäköisyydellä on myös pari vuotaana.

    En tiedä sitten mitä sä tästä syvemmin ajattelet, mutta mun mielestä se pikemminkin on erittäin viisasta, että koira kuvataan ennen harrastusten aloittamista eli useimmiten siinä vuoden iässä. Jos koira on silloin jo aivan rikki ja paskana niin eipä tarvitse rikkoa sitä vuotta koiraansa yhtään enemään odotellessa sitä, että se muuttuu valmiimmaksi. Sitten uusintakuvaus suunnilleen neljä-viisi vuotiaana jolloin nähdään onko luustoon tullut muutoksia.

    Jos se on sun mielestä jotain "turhaa turvallisuudentunnetta," että monet harrastajat haluavat tietää koiransa luuston tilan ennen harrastusten aloittamista niin selvä juttu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha! Arvasin, että tätä kohtaa joku kysyy, ja hyvä että kysyykin! :)

      Siis mehän Appin kanssa harrastetaan nyt ja se on 3kk. :D Tolla vuotiaana alotetulla harrastamisella meinaan sitä, että jos koira on luustoltaan valmis voi sen kanssa aloittaa, vaikka agilityä tai vetoa. Ja toivon ettei kukaan aloita vuotiaana rytinällä treenaamaan, kun koira on kuvien mukaan terve ja "valmis", mutta ei siinä ole niiden lonkkien kannalta oikeasti mitään eroa aloitatko sä vuotiaana kuvatuilla lonkilla vaiko vuotiaana ei kuvatuila lonkilla JOS sä siis aloitat sen lajin oikein ja luuston kehityksen mukaisilla harjoitteilla. Ja harva koira todellisuudessa on valmis vuotiaana, varsinkaan vähänkään isompien rotujen edustajat. Mä ajattelen todella, että on järkevämpää kuvata koira silloin, kun se on valmis. Ei silloin kun halutaan aleta harrastamaan ja minimi kuvausikä tulee täyteen. Ja kun harrastamisen todella voi aloittaa ilman niitä kuvia jos harrastaa tosissaan sen mukaan, että ei tiedä mitä sieltä voi löytyä silloin, kun koira kuvausvalmiuden luustonsa puolesta saavuttaa.

      Tai MUN AJATUKSILLA harrastamisesta vuotias - 2 vuotias ei saa koiraa rikki eikä rikkinäinen koira siitä huonone. En ikinä lähtisi hypyttämään vuotiaalla varsinkaan korkeita hyppyjä tai tekemään kontaktiesteitä. Siis jos nyt vaikka bortsusta puhutaan ja agiltiyn osalta. Ja no jos on niin kiire harrastamaan, että ei voi odottaa koiran luuston olevan valmis sen enempää kuvauttamiseen taikka harrastuksiin niin silloin kannattaa kyllä ehdotomasti kuvauttaa ennen harrastuksia. Kun mä en henkilökohtaisesti näe ideaa harrastella oikeasti kesken eräisellä koiralla, vaikka se olisi kuinka kuvattu. Voihan ne lonkat hyvinkin olla A/A:t jo 6kk ikäsenä eikä se tarkoita silti oikeata harrastamisen aloittamista, eihän? :D Toivottavasti tajusit pointin, hirmu vaikea pukea ajatuksia sanoiksi, mutta tiivistettynä;

      Vuotiaalla koiralla jota ei ole kuvattu voidaan aloittaa tekemään sen luuston mukaisia harjoitteita, vaikka se kuvautettaisiin vasta myöhemmällä iällä sen luuston ollessa täysin valmis. Jos koira kuvien perusteella onkin täyttä roskaa ei oikein aloitetusta luuston kehitysen mukaan tehdyistä harjoituksista ole mitään haittaa koiran tulevaisuutta ajatellen. :) Harva nimittäin odottelee sinne vuotias-kaks-kolme tekemättä sen koiran kanssa MITÄÄN eikä musta pidäkkään odotella kunhan muistaa yllämainitut seikat.

      Poista
    2. Lähinnä nyt, mitä voit treenata koiran kanssa kun sitä ei vielä ole kuvattu? Vahingoittamatta sitä jos se onkin jo rikki?

      Poista
    3. Eteen lähetystä, suoraa putkea, siivekkeitä ilman rimoja esim. agility, monia koiratanssi liikkeitä ja Tokosta aikalailla kaikkea muuta paitsi hyppyä nyt esimerkiksi :)

      Poista
    4. Sä suosittelet kuvaamista karkeesti ottaen kaikille koirille, joiden kanssa harrastetaan jotain muuta kuin näyttelyä? :D En nyt tiedä, kyllä mä vaatisin painavemmat perustelut ennen kuin syydän rahaa röntgeniin. Joko jalostussuunnitelmaa koiralle tai oikeesti raskasta fyysistä harrastamista. Ja kun ne luustokuvat ei muuta mitään? Jos on siihenkin asti harrastettu koiran ehdoilla ;) Meillä on vaan Tuikulta kuvattu luusto, ihan mielenrauhan saamiseksi. Lonkat oli C, kaikkien true hifistelijöiden mielestä ihan paskat, mutta ne toimii hyvän lihaksiston kanssa moitteetta. Me on kolme vuotta oltu sunnuntaiharrastelijoita raskaissa lajeissa ja ollaan edelleen :D Popilla on epävirallisella lausunnolla polvet 2/3, kaikkien mielestä taas aivan surkeet, ehdottomasti operoitavaks ja koiran ei kuuluis suunnilleen kävellä. Ei osata ajatella käytäntöö, kun hommat voi tehdä koiralähtöisesti ja treenata lihaksiston tukemaan luustoa :) Kaikki ei ole vain kirjaimia ja numeroita paperilla, vaikka itsekin pitkään niin ajattelin ;) pitää ymmärtää kokonaisuus ja kyseenalaistaa. Ja jos se koira on oikeasti rikki, niin sen näkee, jos haluaa nähdä.

      Poista
    5. "syyydän rahaa" No jos sun mielestä koiran terveydestä tietäminen on rahan syytämistä niin... mutta jos sä tosiaan harrastat silleen, että olis ne lonkat sitten vaikka E/E ja kyynärät 3/3, (mikä on epätodennäköistä kylläkin ilman ulkoista oireilua) niin että ne ei voi siitä huonontua niin mun puolesta anna mennä vaan :D Se vaan on hyvin rajoitettua silloin, eikä esimerkiksi sellaista mitä tällä hetkellä harrastelet näin esimerkkinä. Eli mun mielestä sun ja Tuikun harrastetulla on muitakin syitä kuin "mielenrauha" kuvata :D Ja C-lonkat tarkoittaa lieviä lonkkanivelen muutoksia eli hyvä ottaa huomioon harrataessa kyllä, vaikkeivat ihan paskat olekkaan. Ja Popin kohdalla ootte tehny musta paljon oikein, ainut mihin otan tässä kantaa... uiminen ei ole polviongelmaiselle koiralle ollenkaan hyväksi-> kun koira ui polvilumpio plompsahtaa helposti liikkeessä pois paikaltaan. Mutta kyllä. Tosin voi sillä koiralla olla jotain sen terveyteen vakavasti vaikuttavaa, joka ei ulospäin näy. Tästä(kin) syystä ennen kunnon harrastamista koirat kuvataan.

      Poista
    6. Tuikun lonkat on siis lausuttu C:eeksi, mutta moni kuvat nähnyt sanoo niitä B:eeksi. Ovat vain hieman löysät, mutta siistit. Ja siis, Popin lumpiot ovat poissa paikoiltaan :D Ne saa provoitua paikoilleen ja sillä ei ole siis mitään merkitystä. Nivelongelmaiselle koiralle uinti on erittäin hyvä liikuntamuoto, en ymmärrä mistä tuollaista olet keksinyt. Polviongelmaisella lumpiot hyppivät pois paikaltaan tämän tästä, johan se pitäisi kaikki liikunta kieltää, jos sitä pitäisi varoa. Polvet nyt ovat mitä ovat ja sen mukaisesti liikutaan, dobosta meille ei osannut sanoa juuta eikä jaata uittaja tai ellä.

      Poista
    7. Keksinyt ihan ortopediaan erikoistuneen ellän kanssa, joka piti meille pentujumpan :) Ja ihan hyvin perusteli ja osoitti asian meille. Kyllä mun mielestä sitä pitäisi mahdollisimman paljon varoa... ei tarkoita kaiken liikunnan kieltämistä vaan koiran kannalta järkevää ja sopivaa liikutusta. Dobossa tärkeintä varmaan on, mitä itse olen doboillut se että se ei pääse "leviämään" pallolle ja että tuokiot todella ovat lyhkäisiä...

      Poista
  2. Ja siis JOS koiran luusto on yksivuotiaana valmis niin ehdotomasti kannattaa silloin kuvauttaa, mutta se jos se ei ole valmis ei tarkoita etteikö koiran kanssa voisi tehdä mitään ennen kuvauttamista. :D

    VastaaPoista
  3. Tunnusta! :D Harrastan koirien kanssa agilitya, tokoa, vetoa ja toisen kaa vielä pekoakin niin ne ehdottomasti pitäis kuvata ja tässä on mielessä pyörinyt, että pitää viedä. Ja jos Cindyn kanssa päästään vakavammin agilitya harrastamaan ja mölleissä käymään niin kuvaus tulee tarpeen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. EHDOTTOMASTI PITÄIS KUVATA :D Pieni kokeilu jos sen tekee väärin on myös harmillinen, kuin myös hirveä tehotreeni jos kaikki ei ole kunnossa. :)

      Poista
    2. Mut olisko niistä hyötyä, jos harrastaa 5v koiran kaa ei onnu tmv?

      Poista
    3. Koira voi olla täysin patskana, vaikka se ei ontuisikaan :)

      Poista
  4. Musta tuntuu, sulla menee tässä vähän puurot ja vellit sekaisin. Jollei sitten sulla satu olemaan röntgen-laseja joilla sä näet päältä päin milloin "luusto on valmis"..? Kun puhutaan bordercolliesta joka on keskikokoinen koira, sen luusto kyllä on kehittynyt valmiiksi silloin 1-vuotiaanakin. Paljonhan puhutaan löysyydestä yms, mutta se on ainakin ortopediaan erikoistuneen eläinläääkärin mielestä ihan kansanuskomuksiin perustuvaa eikä sisällä mitään todellisuuspohjaa. Esimerkiksi Ukon 1-vuotiaana C:ksi kuvatut lonkat oli ihan täysin samat C:t myös 2-vuotiaana eikä se "löysyys" sieltä ole mihinkään hävinnyt (eikä onneksi tilanne pahentunutkaan vuoden aikana). Lonkan löysyys ei liity sidekudoksiin tai lihaskehitykseen, vaan luokittelujärjestelmä arvostelee nimenomaan sitä lonkkamaljaa, joka on kyllä jo 1-vuotiaana tämän kokoisella koiralla valmis. Näin niin kuin yleistäen sanottuna ja ell kommenttiin pohjautuen. Onhan niitä jotain tapauksia, kun myöhemmin kuvattuna on saatu parempi tulos, mutta liittyykö luuston todelliseen muuttumiseen vai onko alkuperäinen kuva ollut jotenkin huonompi(laatuinen) muuten..?

    Ja sitten taas se honkkelius mitä pennussa voi hyvinkin olla liittyy mun mielestä enemmän lihasten ja tukikudosten kehittymiseen, sekä pennun tasapainon kehittymiseen. Täysiä ei kannata alkaa treenaamaan ennen kuin pentu on valmis lihaksistoltaan ja kropan hallinnaltaan, mutta kyllä mun mielestä koira kannattaa kuvata aika pian kun ikä tulee täyteen. Ainakin jos meinaa alkaa treenaamaan kisatavoitteella.

    Ja kyynärkuvat kuuluu bortsuilla Pevisaan, eli jos haluat Appia joskus jalostuskäyttöön niin kuin joskus kirjoitit (mikä on aika absurdi ajatus heitettynä ilmoille kun pentu on hädin tuskin tullut Suomeen), niin siltä pitää ne kyynäret kuvata. Ihan vaan tarkennan vaikka sanoitkin, että ne aiot kuvata. Ja olkakuvissa voi näkyä ja useimmiten varmasti näkyykin OCD vaikka joissain tapauksissa diagnoosin varmistamiseksi magneetti- tai tietokonekuvaa tarvitaankin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No itse en ole ortopediaan erikoistunut ellä, joten en ota sen suuremmin kantaa noihin faktoihin. Teorioita on monta ja sä saat ton kuulostamaan ainoalata oikealta, mitä se ei välttämättä ole.
      Honkkelisuus voi hyvinkin liittyä juuri tuohon.

      Jaa siis kyllä Appilta kuvataan ne kyynärät, tylsää jos tämä vähän vitsiksikin tarkoitettu heitto aiheutti suurta mielipahaa. Ja en tiedä enkä ehkä haluakkaan tietää, kuinka älyvapaana mua pidät, mutta usko tai älä; kaikkea ei kannata ottaa ihan tosissaan tai varsinkaan lietsoa asiaa. Toiveita saa olla, mutta onkohan toiveet koskaan aikasempaakaan kovin herkästi toteutuneet...? VOI näkyä en mä sitä sano, mutta EI VÄLTTÄMÄTTÄ näy. Mutta anyway väliäkö sillä vaikka näkyis tai ei näkyis ku otan ne kuitenkin.

      Poista
    2. Nyt sä Jenna taas suhtaudut annettuun palautteeseen niin, että lähdet vaan puolustautumaan ja antamaan vastaväitteitä, etkä "kuuntele" mitä on yritetty sanoa. ;)

      Kyynärkuvauksesta sanoin ihan vaan tarkennuksena, vaikka tosiaan sanoit, että ne meinaat kuvata. Ihan silleen tiedoksi, että ne on tosiaan Pevisassa bordercollieilla Suomessa. Ja noista olkakuvista ocd:hen liittyen on ollut erinäisillä bortsufoorumeilla jonkin verran keskustelua viime aikoina ja halusin tarkentaa, että kyllä se ocd niissä rtg-kuvissakin näkyy, ainakin jos on irtopala, lievimmät tapaukset ei välttämättä. Tuli vaan sellainen kuva, että ehkä aattelit, ettei siellä näy ollenkaan mitään eikä se ihan niinkään ole. Ehkä ymmärsin väärin, mutta se oli vaan tarkennus.

      Ajattelee luuston kypsymisestä mitä tahansa tai uskoo mitä tahansa teoriaa, niin kannattaa koiran "kypsymisessä" ja "valmistumisessa" ottaa erityisesti huomioon se lihaksiston ja koordinaation kehittyminen, ne on isossa roolissa suojaamassa koiraa vammoilta. :)

      Poista
  5. Aijaa, yritin vastata silleen niin ku ajattelinkin :D Eli; en tiedä aiheesta juurikaan eli en mene väittämään faktoihin ja en pois sulje kertomasi oikeutta kumpaankaan asiaan. Ja vahvistin sen, että sen kyynärät tosiaan kuvataan, vaikka vitsailinkin asiasta. Ja vähän mua harmitti, että otit esille tuon jalostuskäytön, koska oot selkeesti ymmärtänyt asian väärin enkä oo ihan mielissäni, mitä tekstin mukaan siitä ajattelet, koska musta se ei välttämättä kuulu sulle. Mä ite oon tehny virheen, kun asiasta oon pihissy netissä, se on kyllä totta.

    Mutta juu, en ajattele että olkien kuvauttaminen olisi mitenkään turhaan ja varmasti voi tapauksia niin(kin) näkyä. Ja olen tuosta kehittymisestä samaa mieltä :)

    VastaaPoista
  6. Juu, ei Appin mahdollinen jalostuskäyttö kuuluu mulle sen enempää kuin sullekaan kuuluu muiden jalostusvalintojen ruotiminen blogipäivityksissäs.. ;-)

    Enkä sitä tarkoittanutkaan silleen kritisoida, siitähän voi tulla ihan hyvä jalostusyksilö. Mutta se että pohtii jo Appin pennun ottamista itselleen juuri kun se on itse tullut pentuna Suomeen on vähän hassua, sellaista joka sessen käytöstä haaveilua, käytetään kun "se on mun" vaikka ei oo koirasta vielä mitään tietoa.. ;-)

    Mutta se oli ihan sivulauseen heitto, harmi että loukannuit.. Pääpointti oli niissä kehittymiseen liittyvissä asioissa..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tääh? :D Tähän mä mielelläni kuulisin myös perusteet...

      Tooota noin... Mitenköhän selität sen, että jotkut ETSII pentua sen perusteella, että sitä tullaan mahdollisesti käyttämään jalostukseen? :) Mä pohdin itse asiaa ainakin sen kannalta, että sen suku miellyttää mua ja se voisi olla sukunsa perusteella potentiaalinen koira jalostusta ajatellen. Mutta toivottavasti ei häiritse, että sain tästä aivan loistavaa insipiraatiota seuraavaan postaukseen!

      Poista
  7. Mihinköhän sä nyt tarkkaan ottaen niitä perusteita kaipailet..? En nyt oikein jaksais alkaa kaivelemaan täältä sun päivityksiä (ja kun osaa on jälkikäteen muokattukin), mutta oot ainakin pariin kertaan kirjoitellut mielipiteitäs jalostuksesta ja siitä millaisia jalostusyksilöiden sun mielestä pitäisi olla korostaen sitä, ettei joka koiraa pitäisi käyttää jalostukseen vain sen vuoksi, että "se on oma rakas mussu" tmv... Et muista itse tällaisia kirjoitelleesi..?

    Eikä siinä mitään, kunhan heitin, ettei Appin mahdollinen jalostuskäyttö kuulu mulle sen enempää tai vähempää kuin sullekaan muiden asiat. Ihan vink vink. ;)

    Kyllä monet kasvattajat tuo koiria Suomeen jalostuskäyttöä silmälläpitäen. He ovat kuitenkin useimmiten kokeneita ja vaikka eivät kasvattajien mittapuulla (siis välttämättä vuosia kasvattajana ei ole montaa takana), niin kuitenkin kokemusta todennäköisesti enemmän kuin sulla. Ja nämä yksilöt etsitään nimenomaan sitä ajatellen, mutta käytöstä päätetään vasta kun koira on aikuinen ja tarvittavat terveys-/harrastustulokset saatu.

    Tää heitto siitä Appin mahdollisesta jalostuskäytöstä oli tosiaan ainoastaan sivulauseessa heitetty, koska halusin tarkentaa sitä kyynärkuvaus"pakkoa" Pevisan vuoksi. En tajunnutkaan, että asia on sulle noin herkkä, että tätä piti jäädä vatvomaan. Korostan edelleen, että ensimmäisen postauksen pääpointti oli näissä "kypsymisasioissa" enkä nyt ymmärrä mikä sua edelleen tässä kaivelee..?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nimenomaan tohon, että mä täällä blogissa vatvon muiden jalostusvalintoja :D Jos ei oo kiinnostusta/voimia perustella tuollasta ni en ite menis ainakaan huutelemaan asioista, joissa ei ole todellisuuspohjaa. Jaa kyllä, olen kirjoitellut mietteitä jalostuksesta omasta näkökulmastani tänne muutamaan otteeseen, mutta mä en nyt ymmärrä mitenköhän se liittyy jotenkin yksittäisiin jalostusvalintoihin? Tai ymmärtäisin jos kyseessä olisi joku esimerkkitapaus, mistä olen kirjuutellut, mutta kun tälläistäkään ei ole? Ja jepjep olen tuota mieltä, mutta ajatus Appin käytöstä jalostukseen ei taas liity tuohon miltään osin, muutoin kun että se on mun koira... mutta se ei ole yhtenäkään syynä mahdolliseen jalostuskäyttöön :D Mä en jotenkin saa yhtään kiinni näistä vinkkailuista... hitsi...

      No en tiedä, mitä kaikkea sä tästä maailmanmenosta aattelet, mutta omakohtaisesta kokemuksesta sivusta seuranneenna ei se jalostukoiran tuominen ihan noinkaan ainakaan aina mene.... Tai ainakin alleviivasit sanaa KASVATTAJAT... Ja moni etsii koiraa, joka pärjäisi näyttelyissä tai tokokentillä ja jota voisi käyttää jalostukseen. Ei vain puhtaasti jalostuskoiraa, vaan myös harrastuskoiraa. Tai en itse näe hehkua tuoda ulkomailta koiraa, jota ei voisi lähtökohtaisesti käyttää jalostukseen. Ja näin varmasti tehdään ihan myös kotimaisten koirien kohdalla eli ohje ei ole sidottu mitenkään jalostustuonteihin.

      Asia itsessään ei ole mitenkään "herkkä" tmv. vaan mua kaivelee nimenomaan tää miten oot ottanut asian ja miten siitä puhut. Vaikka itseäsi lainaten "Appin mahdollinen jalostuskäyttö kuulu mulle sen enempää tai vähempää" kiitos.

      Poista
  8. Jenna :) Vedä nyt syvään henkeä ja lue rauhassa ajatuksella läpi mun kaksi ekaa kommenttia. :) Ekassa heitin sivulauseessa tämän Appin mahdollisen jalostuskäyttöasian ainoastaan kyynärkuvaus"pakkoon" liittyen, toisessa en asiaa edes mainitse vaan yritän selventää ensimmäisen kommentin pääpointtia. :) Yritin antaa sellaista tietoa, mistä voi olla sulle jatkossa hyötyä, tai ainakin varmistaa ettei niiden suhteen ole mitään väärinkäsitystä.

    Mä en aio enää tähän jalostuskäyttöasiaan kommentoida mitään, koska se ei ollut mikään pääpointti enkä viitsi alkaa linkittämään tähän sellaisia tekstejä, joista et todennäköisesti tule olemaan kovin ylpeä sanotaan nyt vaikka 5-10 vuoden päästä. Ja kuten sanottu, osaa niistä on jälkikäteen muokattu. Itse kuitenkin tiedät mitä olet julkaissut. Olet ymmärtänyt joitain mun kommentteja väärin ja tehnyt niistä johtopäätöksiä ja luulen, että ymmärtäisit todellisen pointin, kun vaan rauhassa lukisit eikä lisäselvitys tuo mitään uutta. Olisi sunkin kannalta viisainta antaa tän asian vaan jo olla, koska olet nyt pikku heitosta nostanut myrskyn vesilasiin. En aio alkaa väittelemään asiasta enempää, joten asiasta on sunkin turha vääntää enempää. :)

    Mutta vielä tohon alkuperäiseen löysyysasiaan. Kaivelin lonkkalausuntokaavakkeen omakoirasta ja tässä sulle kopioituna arvosteluluokittelu jos se avaa asiaa jotenkin: :)

    A: Ei muutoksia. Reisiluun pää ja lonkkamaljakko ovat yhdenmukaiset. Lonkkamaljakon kraniolateraalinen reuna piirtyy terävänä ja on lievästi pyöristynyt. Nivelrako on tiivis ja tasainen. Norbergin asteikko vetoasennossa noin 105° (suosituksena).

    B:Lähes normaali/rajatapaus. Reisiluun pää ja lonkkamaljakko ovat vähän epäyhdenmukaiset, Norbergin asteikko vetoasennossa lähellä 105° tai reisiluun pään keskus on mediaalisesti lonkkamaljakon dorsaalireunaan nähden ja reisiluun pää ja lonkkamaljakko ovat yhdenmukaiset.

    C:Lievä. Reisiluun pää ja lonkkamalja eivät ole yhdenmukaiset, Norbergin asteikko on noin 100° ja/tai lonkkamaljakon kraniolateraalinen reuna on vähän mataloitunut. Epätasaisuutta tai korkeintaan lieviä nivelrikkomuutoksia lonkkamaljan kraniaalikaudaali- tai dorsaalireunassa tai reisiluun päässä tai kaulassa.

    D: Koht alainen. Selvää epätasaisuutta reisiluun päässä ja lonkkamaljakossa, subluksaatio. Norbergin asteikko on suurempi kuin 90° (vain suosituksena). Lonkkamaljakon kranilateraalireuna tasaantunut ja/tai nivelrikon merkkejä.

    E: Vaikea. Selvästi dysplaattinen lonkkanivel. Esim. luksaatio tai selvä subluksaatio, Norbergin asteikko alle 90°, selvä lonkkamaljakon kraniaalireunan tasaantuminen, reisiluun pään epämuotoisuus (sienimäinen, tasaantunut) tai muut nivelrikkomuutokset

    Vain A-kohdassa mainitaan tiiviys ja se on ehkä helposti hieman väärin ymmärretty termi. Nivelraon tiiviys viittaa enemmänkin lonkkamaljan ja reisiluun pään yhteensopivuuteen keskenään. Esim. pahassa nivelrikossa nivelrako katoaa jopa kokonaan ja luu on luuta vasten, mutta silloin taas ei puhuta tiiviydestä. Tää on kyllä vaikea termi itsekään selittää auki. Joka tapauksessa muissa luokissa ei puhuta löydyydestä vaan luisista rakenteista ja se oli mun pointti, että ne lihakset tai tukikudokset tai "honkkelius" ei vaikuta lonkkakuvauksen tulokseen. Toivottavasti tämä selvensi. :)

    Ja eihän ole väärin venyttää kuvauttamista yli vuoden iän, mutta jos aikoo kuitenkin kisaamaan ja treenata tavoitteellisesti, niin itse kuvaisin aika lähellä sitä vuoden ikää, ihan että tietää ettei ole mitään sellaista mitä ei päälle näe.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu uskon kans et on vaan parempi antaa tän asian olla. Meidän ajatusmaailmat eroaa niin pahasti, että veikkaan ettei kumpikaan tuu löytämään sitä pointtia toisen kirjoituksesta. Olen kyllä omalta osaltani kovasti yrittänyt. Kiitos vielä selvennyksestä. Olen nuo monesti lukaissut läpi ja tosiaan vaikeasti ymmärrettävä tuo tiiviys asia mustakin. Siitä nyt varmaan ollaan kuitenkin samaa mieltä, että jos koira vielä kasvaa = on keskeneräinen sitä ei kannata kuvauttaa? :) Itse tiedän bortsuja, jotka kasvavat vielä 1-vuoden iän ylitettyään. Ja jos kasvua tapahtuu en itse usko, että kaikki on vielä valmista.

      Poista
  9. Joo, ei toki jos vielä korkeutta kasvaa. Vaikka tarkkaan ottaen se kasvu tapahtuu pitkien luiden kasvulevyissä joilla taas ei ole lonkkamaljan kanssa tekemistä, mutta itsekin ottaisin varman päälle jos vielä kasvupatit ranteissa näkyis enkä kuvais. Ja kyllähän sitten tätä lihasten, tasapainon ja koordinaation kehittymistä tapahtuu jokaisella yksilöllisestä ja joillain varmasti yli vuoden ikään. Samoin rintakehän levenemistä, massan kasvua jne. vielä pitkälle aikuisuuteen. Ne vaan ei kuviin niinkään vaikuta. :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)