lauantai 3. tammikuuta 2015

Vastaukset App- kysymyksiin!

Päätin kirjoittaa postauksen jo nyt, koska tarkoitus ei ollut tehdä mitään kilometri postausta tästä vain vaan tälläinen pieni "jos jotain kielenpäällä"- kysymypostaus.

Mikä on parhain ja huonoin puoli Appissa?

Hmm... Siinä on kaks parasta puolta, joista en osaa päättää kumpi on parempi; miellyttämishalu  ja mukautuvaisuus, sekä on-off nappi. Huonoin puoli siinä on ehkä sen lievä itsepäisyys tietyissä asioissa...

 

Miksi juuri bordercollie?

klick!

 

 Mietitkö jotain muita rotuja, vai onko bortsu ollut alusta asti se the rotu?

Halusin jokunen vuosi sitten sakemannia, mutta kaikki mua vähäänkään tuntevat tietävät, että se ei olisi yhtään mun juttu. Muutoin on ollut jotain satunnaisia ihastuksia kuten; islanninlammaskoira, koolie, tolleri ja stabyhoun.

 

 Olitko alunperin suunnitellut hakevasi pennun ulkomailta?

En ikinä. Mutta, kun Suomesta ei vaan löytynyt mitään eikä kiinnostaviakaan suunnitelmia ollut esillä niin katselin sitten vähän muuallekkin ja...

 

 Valitsiko kasvattaja kenen pennuista saat, saitko itse vaikuttaa päätökseen (paljon/vähän/ei ollenkaan)?

Ei valinnut. Hän kertoi pennuista ja kyselin vähän lisää ja ihastuin Appiin. Se oli vain kasvattajan mukaan kaikkea, mitä halusin. En ole erimieltä <3 Sanoin, että haluaisin Appin mutta jos en sitä voi saada voin miettiä vielä jotain muista (App oli alustavasti varattu toiselle.) Kasvattaja mietti päivän ja ilmoitti, että haluaa antaa Appin mulle Suomeen!

 

Mitä lajeja tulette/on suunnitelmissa harrastaa Appin kanssa tulevaisuudessa?

Ainakin paimennusta. Myös agility, Toko, Vepe, Peko, Haku, Viesti ja vetolajit. Riippuen paljon millainen tuosta kehittyy, myös Rally ja koiratanssi voisivat olla... Eikä flyballkaan missään nimessä ole pois suljettu laji. Myös ratajuoksu houkutta vähän. Tai oikeastaan vähän kaikki....

 

Miksi juuri näitä lajeja (mitä niistä tekee kivan/kiehtovan, plussat jne)?

Paimennus, koska otin tuon paimenkoiran sitä varten. Agility nyt vaan yksinkertasesti on ihan mun laji. Vepeen on tykästynyt tällä vähäisellä kokemuksella ja pk-lajit nyt vaan houkuttais kovasti.

 

Onko jotain lajeja joita et aiemmin ole harrastanut/kokeillut, joita haluaisit Appin kanssa päästä kokeilemaan?

No vähän paha, kun Rodon kanssa kaikki tullut kokeiltua, mutta sanotaan nyt paimennus kun sitä on tehty vaan yhden kevään verran + pari hassua kertaa ennen sitä.

 

Onko App (tässä vaiheessa) enemmän kiinnostunut leluista vai nameista?

Hmm.. Aika tasan, mutta ehkä vähän enemmän lelut.

 

Jos ihan pinnallisuuksiin mennään ulkonäöllisesti, minkälaisista korvista tykkäät bortsuissa eniten (pystyt, ruusut, lupat, puolipystyt, mitä näitä nyt on)?

Riippuu ihan koirasta (väri, ilme, skp. jne.) Luppakorvat ei kyllä musta oo bortsujen juttu, mutta joillekin sopii hyvin. Ntl linjasille yleisesti miellän puolipystyt. Yleisesti paimenlinjan bortsuille sopii parhaiten ruusut tai pystyt. Appilla nyt ruusut/propellit, mutta tulevat tod.näk. nousemaan pystyyn ja ne musta sille parhaiten sopiskin.

 

Miksi ette ottaneet pentua suomalaiselta kasvattajalta?

Ei mulla siihen parempaa syytä ole, kuin että ei löytynyt sopivaa yhdistelmää tai suunnitelmaa keltään.

 

Miksi halusit pennun paimentavista vanhemmista, eikä ns. harrastuskoiravanhemmista, joilla olisi näyttöjä esim. agilitysta (ainakaan et tuonut aiemmassa postauksessa esille, että esim. agituloksia olisi)?

Koska mulle tuloksilla ei ole juuri väliä. Huonostakin koirasta hyvällä kouluttajalla ja ohjaajalla saattaa saada irti tuloksia, kun taas päin vastoin hyvä koira ei menesty huonolla kouluttajalla/ohjaajalla. Halusin paimentavista vanhemmista, jotta olisi suuri mahdollisuus siihen että myös pentu syttyisi lampaille. Katselin myös harrastuskoira pentueita, mutta aina oli joku vika esim. terveyden kanssa. Ja mua ei henk.koht. edes haittaa, vaikka Appista ei aksakoiraa tulisi, niitä mulla löytyy jo muutama yksilö ;)

 

Mitkä ovat suurimmat tavoitteesi harrastuspuolella Appin kanssa?

No mitään varsinaisia tulostavoitteita ei vielä ole, kun tuosta koirasta voi tulla ihan mitä vaan. Muttamutta olisin enemmän kuin tyytyväinen jos joskus tällä voisi ajaa paimennuksen perusradan ja miksei kisatakkin ks. lajissa. Tietysti olisi hieno valioittaa se aksassa tai tokossa tai rallyssä, mutta ne ovat vain haaveita eivät niinkään tavoitteita.

 

 Mitä asioita pidät tärkeimpinä pennun koulutuksessa?

Kontaktin opettamista ja rauhottumisen opettamista. Kaksi asiaa, joilla pääsee jo tosi pitkälle. Lisäksi aina pitäisi mennä koiran ehdoilla ja katsoa sitä koiraa yksilönä (niin pennun kuin aikuisenkin kanssa) ja erityisesti pennun kanssa antaa sen rauhassa kehittyä ja kasvaa. Mielellään paljon ( ei ajallisesti vaan määrällisesti) vapaana juoksutusta metsässä. <- vaikuttaa paljon motoriikkaan ja kasvuun.

 

Miksi et halunnut australianpaimenkoiraa?

Kysyisin ennemminkin, miksi olisin/haluaisin aussien? Ne ovat liian kaukana siitä, mitä omalta koiraltani haluan eivätkä muutamaa yksilöä lukuunottamatta (esim. Kentsu) sovi ollenkaan omaan käteeni.

 

 Luettele yleisesti rotuna ajatellen bordercollien kolme hyvää ominaisuutta ja kolme huonoa ominaisuutta.

+ Maailman fiksuin koirarotu (oppivat nopeasti)
+ Rodun sisäinen vaihtelevuus
+ Suhteellisen hyvä terveys

- Lisääntyvä ääni herkkkyys
- Tutkimattomuus kansainvälisesti
- Massarotuna päätyvät valitettavan useasti vääränlaisille omistajille-> ylitarjonta.

Tuossa nyt muutama nopeasti mieleen noussut.

 

Mitä alatte Appin kanssa harrastamaan? Kisaatteko?

Nyt meillä alkaa loppiaisen jälkeen vähän niinku pentu"toko", jossa harjotellaan kontaktia sun muuta pohjia eriharrastuksille. Huhtikuulle on suunniteltu meidän ensimmäistä paimennus sytyttelyä. Ja ei ole suunnitelmissa vielä kisaaminen tänä vuonna, ellei jossain mätsäreissä pyörähdetä...

 

 -Aijotko osallistua tulevaisuudessa Appin kanssa canicross kilpailuihin?

Mahdollisesti ja toivottavasti. Vielä en osaa sanoa.

 

-Tai hiihto/pyöräily?

Kts. edellinen vastaus!

 

-Miten löysit kyseisen yhdistelmän vai suositteliko joku?

Eräs suomalainen kasvattaja linkkasi mulle ks. sivun, josta suositteli katsomaan, mutta yhdistelmän löysin vasta myöhemmin itse ks. sivulta.

 

 -Miksi juuri Ruotsista? Miksei esim. Norja, Viro, Latvia jne?

Sieltä se oikea yhdistelmä vaan sattui löytymään :D

 

 Aijotko joskus osallistua Appin kanssa toko -ja agilitykisoihin?

Uskoisin kyllä, mutta en osaa varmaksi sanoa. Tykkään itse kisaamisesta kyllä, että ei pitäisi jäädä musta kiinni.

 

 Onko App sisäsiisti?

  Ei, mutta ei ole juuri mitään sisälle tehnyt ahkeran ulkona käytön takia :)

 

Haluatko joskus osallistua Appin kanssa näyttelyihin?

Tahdon saada ulkopuolisen mielipiteen tuon rakenteesta ja hakua H:n mahdollista valioittamista varten.

 

 Aijotko matkustaa Appin kanssa johonkin ulkomaahan?

Kyllä, Ruotsiin ainakin katsomaan kasvattajaa. Mahd. ekan kerran jo ensi kesänä. Lisäksi ehkä joskus mahdollisesti ehkä kisailemaan jonnekkin päin maailmaa.

 

 Haluatko joskus ostaa Appin kaveriksi toisen koiran? Minkä rotuisen?

Toivoisin todella, että seuraava koira tulisi ehkä olemaan Appin pentu (jos tuosta siis kasvaa kivaisa ja terve koiruus), mutta tämä on vielä todella epätodennäköistä ja pelkkää haaveilua. Mutta kyllä aion näillä näkymin ottaa toisen koiran Appin elinaikana ja eiköhän bortsulinjalla jatketa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)