torstai 22. tammikuuta 2015

Videoita; App Tokoilua!

Sivulle tulo, seuruu, luoksetulo ja paikka istuminen,luoksetulo, paikka makuu.

Lihaksisto treeniä.

Ensinmäinen treenikerta ikinä-> jalkojen välistä pujottelua!!

Peruuttaminen.

Oikean puolen jumppaus&takapään käyttö.

Kapula haku (nosto)&pito.

Tarketti ja merkin alkeita.

Ei ota- Saa ottaa.

Tämän kaiken lisäksi ollaan tehty myös sitä "eteen"-käskyä. Vähän oikealla puolella seuruuta seinän kanssa ja liikkeestä istu-maahan-seiso alkeita+ kontakti treeniä, sekä eri esineiden nuotoa ja pitämistä... avaimet on lemppari. JA ei meillä ei ole varsinaisesti tähtäimessä tänä vuonna Toko-kisat tai muutenkaan Tokossa edistyminen, tehdään näitä vain aktivoimiseksi ja koska tuo otus oppii niin nopeasti. Mun on hyvin vaikea keksiä, sille lisää opeteltavaa kun ei viitsisi hirveästi hinkata samoja juttuja. Tietysti vahvistellaan näitä jo opittuja ja harjoitellaan vielä hiomista vaativia tehtäviä! Kuhan löydän nyt sen tasapainotyynyn jostain kaupasta (cittarista loppu, kodin1 TRE myymälässä ei myydä ja intersportissa väärän laisia) niin sitten päästään tekemään kaikkea kivaa lihaksistoa kehittävää maltillisesti. Lisäksi ajattelin uimista nyt tulevalle kuulle myös! Meidän treenituokiot on joku 5-10min tauotettuna ja lähes poikkeuksetta päiväruoka menee näissä tuokioissa nameina. Tehdään usein vain jotain kahta-kolmea juttua/ yhtä liikettä osiin jaettuna, mutta tänään oli tälläinen about 15min ihan treenituokio, kun videot piti kuvata. Tosin suurilla tauoilla video-ongelmien takia. Liikkeet meni aina kerrasta nappiin. Heittäkääs kommenteihin jos keksitte meille jotain puuhaa!

25 kommenttia:

  1. Mä en tiedä, onko ihan fiksua lähteä kritisoimaan, koska ensinnäkin on olemassa monta tietä onneen ja toisekseen jokainen tehköön tyylillään, kunhan ei fyysisesti satuta koiraansa. Kuitenkin, ihan mielenkiinnosta haluaisin kysyä sulta paria juttua. Halutessas voit vaikka tehä näistä vlogiakin :)

    Mutta siis, lähinnä miksi sä oot tehny noin montaa erilaista juttua? Ei sillä, etteikö saisi erilaisia asioita opetella, mutta mä en sanois, että noitten videoiden perusteella App osaa mitään. Okei, se tekee kyllä namin perässä ohjattuna, mutta siihen se sitten jääkin. Mä itse näen fiksumpana opettaa lähinnä yhtä juttua kerrallaan - toki aina arjessa on mukana erilaisia käskyjä ja pohjaa on hyvä luoda monelle eri jutulle, mutta mun ajatusmaailma toimii niin, että koiralle opetetaan yksi asia aluksi hyvin varmaksi, jonka jälkeen ja osittain sen aikana monipuolisemmin eri juttuja pienemmällä panoksella. Koiraa ei sekoiteta sillä, että sille tulee miljoona uutta juttua samaan aikaan, enkä mä nää, että koira siihen kyllästyiskään. Miljoonaa juttua samanaikaisesti opettamalla vain turhaan sekottaa koiraa, koira ei tiedä, oliks tänään se eka uus juttu vai se toka.

    Lisäks musta sun koulutusmetodit on vähintäänkin mielenkiintosia. Nopeasti voisin nimetä tuolta naksutinkoulutuksen ja houkuttelun, sen, että pyritään koiran oivaltamiseen ja toisaalta taas sen, että tasan tarkkaan näytetään koiralle, mitä sen pitää tehdä. Mua todellakin kiinnostais kuulla, miksi sä teet niinkuin teet.

    (Okei, mä myönnän, multa puuttuu kunnon argumentit ja muutenkin ajatus itelläkin katkee, kiitos kellonajan ja puoliväsyneiden aivojen. Mutta mä oikeesti arvostaisin, jos voisit vastata, vaikka sen vlogin muodossa. Mulla on itelläni tekeillä postaus siitä, mitä ja miten mä lähden tekemään uuden koiran kanssa, voin vaikka tulla linkkaamaan sen, kun saan julkastua, niin näät sitten, vähän mitä mä ajattelen :) )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Okei, yritän nyt parhaani mukaan vastata; (En osaa sanoa teenkö vlogia, mutta voi olla :D )

      Kun App tuli meille sen kanssa tehtiin perus hihnakäytöstä, ruokakupin odottamista ja ovella odottamista. No kun se ne asiat haltsasi otettiin lisäksi istu&maahan. (Tietysti vanhoja vahvistetaan vieläkin).

      Istuminen tällä tapahtuu jo suullisesta käskystä, maahanmeno tapahtuu satunnaisesti suullisesta käskystä ja satunnaisesti kädellä ohjaamisella. Johtuen siitä, että lähdin opettamaan maahanmenoa sheippaamalla ja tällöin App ei alkanut menemään maahan hissinä vaan takapää edelle. Näin ollen ollaan nyt uudestaan otettu vähän käden avustuksella, että se etupää painuu ekana sinne maahan. Ja kuten videoilta näkee, eihän se vielä aina mene "oikein." Tämän jälkeen ollaan otettu aina joku yks uus asia ja kun siinä on päästy hyvään vauhtiin niin seuraava.

      Ja sen takia, sillä on tehty näin monia eri tehtäviä, koska en halua kyllästyttää sitä yhdellä- kahdella tehtävällä ja lisäksi kyllästyn muuten itse todella helposti saman tehtävän jankkaamiseen. Mutta varmasti suurimmaksi osaksi mun oman kyllästymisen takia. En usko, että App kyllästyisi jos sen kanssa tehtäisiin vain odottamista.

      Ja tosiaan todella monet asiat on tehty sheippaamalla, mutta jos se ei ole tuottanut tulosta on tehty ohjaamalla liike sille. Ja tällä meinaan, vaikka tuota maahanmenoa tai/ja sivulle tuloa/pyörimistä. Tosin en tiedä oletko aiempia videoita nähnyt, mutta meidän sivulle tulon käsimerkkikin on häivytetty ja aika paljon pois siitä, mitä se joskus oli. Ja kun mä lähden opettamaan koiralle uutta tehtävää se tehdään tasan koiran ehdoilla. Kokeilen jotain tapaa tehdä-> jos se ei toimi-> kokeillaan toista tapaa tehdä, kunnes löydetään SE TAPA, mikä sopii juuri siihen tehtävään. Tosin nyt Appin kanssa lähes 24/7 olleena osaan jo aika hyvin valikoida tavan, jolla lähdetään ensin yrittämään. Eli tuolla sheippaamisella naksuttimen kanssa, joissain tehtävissä se ei kuitenkaan tuota haluttua tulosta ja tällöin siirryn ohjaamaan itse suuremmalla roolilla. Musta on helpompi häivyttää tuollaiset vartaloavut, kuin että se koira on iiihna pihalla siitä, mitä tapahtuu. :) Ja tule ihmeessä linkkaamaan! Toivottavasti tämä vastasi edes joltain osin sun kysymyksiin, en osaa tätä oikeen tän paremmin tässä pukea sanoiksi. Vlogia on ehkä tulossa ensi viikolla tästä, mutta täytyy vielä toteutusta+ esimerkkejä yms. miettiä ;)

      Poista
    2. Kiitos tästä :) Selvensi jonkin verran, mutta edelleen jokin kalvaa.

      Nyt on aikana otollisempi aika päivästä, joten munkin ajatukset on kutakuinkin perillä maailmanmenosta. Se, mikä jäi viimeksi sanomatta, ja johon kyllä silloinkin kiinnitin huomiota, on lähinnä merkin kanssa ilmennyt juttu. Sä etenet seuraavaan vaiheeseen ennenkuin koira osaa edes alkeellisesti edellistä. Aluksi sillä on targetti. Sitten on targetti ja merkki. Lopuksi vain merkki. Eikä se osaa edes sitä targettia. Sinuna mä vahvistaisin sille sen targetin vahvaksi ja hyväksi ennen edes merkin mukaanottamista. Jos siis haluat targettia käyttää, ei ole pakko.

      Ja erilaisia asioita saa kyllä tehdä, ja pennun kanssa pitääkin, jotta siitä kehittyisi hyvä. Mutta itse näen järkevämpänä keskittyä yhteen-kahteen asiaan kerralla, näin nopeasti laskettuna sulta puuttuu tuosta tokon osalta vain jäävät. Sinuna ehkä miettisin, mikä olis semmonen homma, joka antaa parhaan pohjan mahdollisimman monelle eri liikkeelle. Ja treenaisin sitä. Koiran ei tarvii osata kaikkea vuotiaana, todellakin riittää, että se osaa pari juttua. Mieluummin yks hyvin kuin monta huonosti.

      Ja vastaan nyt tähän samaan viestiin, kun en jaksa erikseen ruveta uutta kirjoittamaan. Kysyit, miten opetetaan koira sheippaamalla pyörimään. Ite oon opettanu Rollen käytännössä sheippaamalla, kosketuskeppiä apuna käyttäen. Puhtaassa sheippauksessa ei ehkä olisi tarvinnut kosketuskeppiäkään käyttää, mutta minä nyt käytin. Lähinnä siksi, että Rolle on vahingossa opetettu erittäin passiiviseksi tuolla, että sille ohjataan kaikki tai ainakin lähes kaikki.

      Poista
    3. Juu siis myönnän, että merkin kanssa mentiin vähän metsään :D Heti tän pvn harjoituksissa jatkoinkin vain kiltisti tarketin kanssa tekemistä! :) Nyt järkytän sua; Ollaan me tehty myös jäävien alkeita...Ts. Koira liikkuu jossain lähistöllä käsky "maahan" ja mahd. käsiapu jolloin palkka. Sama istu ja seiso kanssa. Ja meillä ei tosiaan ole tähtäimessä Toko kisat edelleenkään. Tietty jos siltä tuntuu niin, mikä jottei sillon, mutta tässä on edessä mörköikää sun muuta :D Kontakti. Ja sitähän me tehdään.

      Kiitos tiedosta! :) Itselle kosketuskeppi on IHAN vieras asia, joten taidan vaan pyöritellä sitä yhä pienenevällä käsiavulla+ suullisella käskyllä :)

      Poista
    4. Kuten sanottu, kukin tehköön tyylillään, kunhan ei koiraa satuta. Ja eihän sillä loppujenlopuksi ole väliä, mitä sen koiransa kanssa tekee, varsinkaan jos tavoitteena ei ole kisat.

      Ja mullakin oli kosketuskeppi opetuksen alla lähinnä vain sen takia, että halusin huvikseni kokeilla opettaa sitä. Ja koska pelkkä kuonolla koskeminen oli aikas helppo juttu, halusin kokeilla opettaa sillä jotakin temppuakin. Ei me sen koommin olla kosketuskeppiäkään käytetty, koen kumminkin itelleni helpommaks, mitä vähemmän mulla on ylimäärästä härpäkettä mukana :D

      Poista
  2. Jos sheippaaminen ei muka toimi, niin ootko edes ehdollistanut pentua siihen niin että se ihanboikeesti ois sen tajunnu? Saisit sillä meinaan upeita tuloksia, jos malttaisit. Nyt tuloksena on äkkiä passivoitunut koira joka ei määräänsä enempää vaivaudu tarjoamaan mitään ja odottaa ohjeita joka käänteessä. Ymmärrän että intoa olisi enemmän kuin malttia odottaa, et ole ainoa :D mutta en todellakaan usko että koira kyllästyy, jos asiat opetellaan kunnolla. Opetustuokioidenhan ei tarvitse olla pitkiä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ...ei MUKA toimi...

      Eiku mä valehtelen :D Avaako joku mulle miten opetan, vaikka pyörimisen sheippaamalla? Istun ja odotan et se kääntää päätä...kääntää etupäätä... lopulta kääntyy kokonaan ja sitten ehkä joskus hokaa ja lähden liittämään käskyä? Sanon et toi koira istuu ja odottaa istumisessa, vaikka 15min koska se tarjoaa sitä. Jos se ei toimi niin mahdollisesti paikka makuu/muuta kiehnaamista -> koira turhautuu. Ja mä haluan, että sillä on kivaa ja että se lähtökohtasesti onnistuu ennen kun siltä vaaditaan. Mutta jokainen tallaa tyylillään :)

      Ja siis ei pidä vedellä johtipäätöksiä a-c:hen... kyllä se on ehdollistettu ihan oikein ja vahvistuu vaan koko ajan. Se, että lähtökohtaisesti pyritään siihen, että se tarjoaa itse, mutta halutaan sen onnistuvanjoten tarvittaessa sitä autetaan. En halua siitä sellaista tarjoaa, kuin Rodo joka vain sählää eikä malta, kun tarjoaa vaan opittuja asioita toisensa perään... mielummin varmistan ettei epäonnistumisia tule ja avitan, vaikka sillä kädellä. Mä en oo koskaan ollu mikään naksuttelija ihminen, mutta oon todennu että ton kanssa se todella toimii ja SE tarjoaa/kuuntelee käskyjä joten tyydyn käyttämään naksua. No mulla on edelleen kaksi muuta koiraa treenissä, koulu, työ, ripari jne. Joten ei pelkoa ylitreenauksesta... Ja asioita voi opettaa monella tavalla. Toinen hinkkaa pelkkää yhtä istumista täydellisyyteen asti ja toinen (esim. Minä) tekee päivittäin muutamia toistoja per asia ja uskoo näin vahvistavansa niitä+ pyytäänsä koiralta eri tyyppisiä tehtäviä, jotta sen ja ohjaajan mielenkiinto säilyy :)

      Poista
    2. No nyt selkis :D puhelimella taas raapustelen. Ja siis noi videot on se minkä perusteella pohdin, niistä ei tosiaan munkaa mielestä voi sanoo että koira osaa :) mutta kiitos valottavasta selostuksesta :D

      Poista
    3. Me too! :D Niin no emmä tiiä kyllä yhtään 3kk ikästä koiraa, joka OSAA (= yhdistää käskyn oikeaan toimintoon ja toimii halutulla tavalla) vaikka nyt kaikki nää asiat, mitä Appin kanssa on tehty. Ja kylllä App OSAA mun mielestä aika paljon :D On vielä himosta tietysti, mutta olis mahdotonta ettei olis.

      Poista
    4. Nyt pääsin viimein koneelta katsomaan, tuo perusasento ♥

      Poista
    5. Välttämättä heti ei kannata lähteäkään treenaamaan vain yhtä juttua (esim ympäri pyöriminen), vaan naksutella vaan siitä, että koira tarjoaa ylipäänsä jotain muuta kuin paikallaan istumista. Jos siis se paikallaan istuminen/makaaminen on siis nimenomaan se, mitä se aina tarjoaa. Meillä parhaita naksuttelusessioita ovat olleet ne, joissa naksuttelen vähän mistä sattuu, ja annan koiran "valita" opetettavan tempun :D Kannattaa kokeilla, sheippaus on tosi kiva tapa kouluttaa koiraa, ja bortsun kaltainen koira oppii hirmu nopeasti, kun saa ajatella itse eikä vain kulje namin perässä.

      Ehkä suurin etu on siinä, että oppii _itse_ kouluttajana kauheasti; mitä tehdään sitten, kun on vahingossa pyörimisen sijaan opetettu koiralle ketju peruuta askel - nosta vasen etutassu - pyörähdä ympäri.. :D

      Poista
  3. Jatka vaan samaan malliin, bortsulle voi ja kannattaa opettaa erilaisia temppuja jo pienestä pitäen. Omille koirille ei ole opetettu juurikaan mitään sheippaamalla, ainoastaan ehkä haukotus temppu joskus Swedulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! <3 Uskotaan, sillä teiltä löytyykin upeimmat bortsut mitä mä tiedän! ;)

      Poista
  4. En tiedä, mitä sinä sheippaamisella ajattelet, mutta mun mielestä noissa videoissa ei näkyny puhdasta sheippaamista oikeastaan ollenkaan. Sinuna katselisin aika ajatuksella noita videoita muutenkin. Appille kannattaisi antaa enemmän aikaa ajatella itse, sillä se vaikuttaa olevan fiksu koira. Tässä yksi tapa harjoitella pyörimis-, takapäänkäyttö- ja perusasentojuttuja sheippaamalla: http://kaaponkujalla.blogspot.fi/2014/10/perusasento-laatikon-avulla.html.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Puhdasta sheippaamista" ei herra mun lee :D Mä oon tooodella aloitteleva naksutinkouluttuja/sheippaamiskouluttaja (minkä varmasti voi videoilta huomatakkin), mutta kiva kuulla että mun yrityksetkin on tuhoon tuomittuja koiralle tehtävän osoittamista olevaa shaibaa! :) Veikkailen, että tällänen hifistely touhu ei oo ollenkaan mun juttu näin kouluttajana.

      Ja kyllä on pirun fiksu koira ja ei en loukkaantunut kommentista, kuhan hymyilytti! :D Kiitos linkistä!

      Poista
    2. Juu täytyy myöntää, että olen Marjan kanssa samaa mieltä. :) Mäkin olin joskus alotteva naksuttelija, mut kun luo heti hyvin pohjan alle niin siitä se sit lähtee toimiin.. Ei piä kiirehtiä. :) Pelkällä positiivisella siis. :D

      Poista
    3. Kiitos kannustuksesta, ehkäpä tää tästä lähtee! :)

      Poista
  5. Aika pitkää treeniä teet jo, eikös olis helpompi jakaa tuo aika moneen osaan päivässä ja tehdä yhdellä kerralla yhtä liikettä? Tästä viisastuneena nimittäin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lukekaa tekstit joookoo; Meidän treenituokiot on joku 5-10min tauotettuna ja lähes poikkeuksetta päiväruoka menee näissä tuokioissa nameina. Tehdään usein vain jotain kahta-kolmea juttua/ yhtä liikettä osiin jaettuna, mutta tänään oli tälläinen about 15min ihan treenituokio, kun videot piti kuvata. Tosin suurilla tauoilla video-ongelmien takia. Liikkeet meni aina kerrasta nappiin.

      Kiitos! :) Ja jos tuo on liikaa niin ihmettelen... ja onhan se paljon myös koirasta kiinni.

      Poista
    2. No tuntuu se silti paljolta kun miettii että itse teen jo suht osaavan koiran kanssa 5min treenejä, jossai 1-3liikettä ihan pari kertaa niin että onnistuu eikä hinkata :D
      Ja jos kotona tehdään nameilla niin sillonkin se kestää noin 2-3min.
      Mutta kukin tyylillään, näkeehän niitäkin ketkä hinkkaa sen 30min yhen koirankaa paria liikettä :P

      Poista
  6. Mun ei pitäisi katsella näitä Appin treenailuja, kun pentukuume vaan pahenee. :D On kyllä suloinen koipeliinipentu. :)

    VastaaPoista
  7. Voit vahvistaa kapulan nostamista vielä palkan suunnalla, eli palkkaamalla kapulan päälle. Sillä saa vahvistettua ajatusta nimenomaan siitä kapulasta. Hyvältä näyttää ja kivanolonen pentu. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ui kiiitos vinkistä! Itse olen palkannut ihan kapulanpito kohdan eteen ja luullu, että ajaa saman asian mutta tuossa on kyllä perää! :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)