torstai 1. elokuuta 2013

Millainen koira?

Päätinpä tässä alkaa (taas) pohdiskella,mitä haluan koiralta? Millaisen koiran haluan? Joskus katsoin koiria rotuna-kaikki rodun koirat siis vastaisivat rodun kuvausta. Mutta sitten ymmärsin,että kaikki koirat ovat yksilöitä.Toki rodulle ominaisia piirteitä löytyy kaikilta,mutta esim.jokaiselta bortsulta ei voi odottaa yliaktiivisuutta ja musta-valkoista turkkia. Haluan tähän lisätä, että tämä yksilö asia koskeen niin joka ikistä rotupia, kuin seropiakin tasapuolisesti.

Omissa koiran valinta asioissani olen ollut määrätietoinen. Olen aina tiennyt mitä piirteitä haluan koirasta löytyvän ja mitkä ominaisuudet sen pitää omata. Mielessä on niin pienestä,kuin muistan aina pyörinyt tuo bc ja satunnaisia rotuja mm. lapukka,sakemanni,kultsi,rotikka ja seropi. Bortsuista olen aina tykännyt niiden käyttöominaisuuksien takia. Lähinnä harrastekäyttö (ihan ensiksi siis tuo agility),mutta nyt myöhemmin ihan työkäyttösäkin. Aktiivisuus ja miellyttämishalu on aina kiehtonut niissä ja käyttöpuolen koirien ulkonäkökin on aina miellytänyt silmää :)

Nyt kun olen tutustunut bortsuihin yksilöinäkin niin päätökseni on vain vahvistunut siitä,että se on omin rotuni. Mielessä on muitakin rotuja joista pidän,mutta bc:t ovat ihan omaa luokkaansa. Tästä suuresta kiinnostuksesta rotua kohtaan saan varmaan kiittää sitä naapurin koiraa :)

Haluan koiralta siis käyttöominaisuuksia. Mitäs muuta? Tahdon aktiivisuutta,älykkyyttä,nopeutta, ketteryyttä,miellyttämishalua ja sosiaalisuutta, sekä tietynlaista terävyyttä. Nämä ominaisuudet esiintyvät yleensä bortsuissa niinpä olen tämän rodun valinnut tai sitten se on valinnut minut. Koiran täytyy olla ulkomuodoltaan sopusuhtainen, värillä ei juuri ole väliä. Korvat mieluiten pystyt tai ruusukorvat, toisaalta en katso luppakorvaisia pahalla. Turkki ei saa olla liian pitkä,muttei täysin siilikään. Siinä pitää olla jonkun verran harjattavaa,mutta se saa silti pysyä helposti puhtaana. Puolipitkä karva tai lyhkäisempikin on paras :) Koira ei saa olla suuri eikä pieni. Keskikoko tai vähän sitä isompi kelpaa. :) Viimeiseksi tärkein-koiran pitää olla terve! ;)





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)