tiistai 27. elokuuta 2013

Mielipidepostaus: koirasudet

Koirasudet tutummin hybridit ovat suden ja koiran risteytymiä. Nämä kaksi eläintä eivät kuitenkaan risteydy vapaana luonnossa vaan häkki olosuhteissa. Useimmiten susiin risteytetään arktisia vetokoiria, mutta myös sakemanni ja valkoinenpaimenkoira esiintyvät usein mixseissä. Koirasudet eivät selviä luonnossa ja ne ovat luonteeltaan usein arvaamattomia. Ne ovat kuitenkin koulutettavissa ja mukautuvaisia. Koirasudet ovat täysin kielletty mm.Ruotsissa.

Omasta mielestäni sutta ja koiraa ei tulisi enään risteyttää. Aloin pohtia erityisesti kysymystä miksi? Ja päädyin tulokseen,että nyky aikana ihmiset tahtovat erikoisia lemmikkejä ja kun linnut,käärmeet ja kalat eivät enään riitä ruvetaan miettimään susia ja muita elukoita, kenties seuraavaksi tiikereitä? Koirasudet ova yleensä vaarallisia, sillä sudelta periytyy paljon villieläimen vaistoja. Koirasudet eivät missään nimessä sovi vilkkaaseen kaupunki elämään, koska sudetkaan eivät liiku keskellä kauppakatuja. :) Toki löytyy yksilöllisiä eroja, mutta ei.. Hybridejä tulee yhä useammin vastaan, varsinkin muutaman vuoden sisään nämä mixit ovat yleistyneet ihan mätsäreihin asti.

Ja tässä tulee paras. Tottakai ihmiset ovat keksineet näistäkin hyvän rahan huijaus keinon ;) Yleensä koiran suden ottavat (ainakin mitä itse on tullut nähtyä) erikoisemman koiran haluavat ihmiset, kenties jo ensinmäiseksi koiraksi. Voi niitä poloisia joille kirkkailla silmillä väitetään,että tässä on nöin ja näin monta prosenttia sutta ja nämä uskoo. Ne harvat, jotka oikeasti omistavat vähänkin suden verta omistavan koirasuden ovat usein lemmikkinsä kanssa lirissä, kun huomataankin,että ohops tämä onkin vähän vaativampi, kun se naapurin mukava Musti!

Yleensä nämä joutuvat kiertoon ja prosentit myynnin takaamiseksi sen, kun kasvavat. Voiko sitten hybridejä teettävää kutsua kasvattajaksi? Koirasusista on jalostunut jo rotujakin, jotkut ovat saaneet jo rotumääritelmän ja näyttely oikeudet kuten sarloos wolfhund ja ceckoslovensky vlcakc.


Omasta mielestäni se ei ole mitään kasvattamista eivätkä nuo ole rotuja^ Itse en edes kannata koiran ja suden risteyttämistä monista syistä. Esimerksi niistä ei voi tietää yhtään millaisia tulee ja jos niistä tuleekin niitä pipipäisiä tapauksi niin lopetuspiikin kanssa joutuu lähteä vaan, koska niiden "kasvattajat" tahtovat tuottaa niitä tähän maailmaan. En kutsu näitä seropeiksi, koska seropeissa on rotuja eli jos rodut on tiedossa voi edes hiukan arvella millainen koirasta mahtaisi tulla? Minkä kokoinen,värinen, luonteinen ja kauanko elää? Koira koirana ja susi sutena.

5kk Kerttu koirasusi om.Hannu Pekkarinen

Kuva:facebook



2 kommenttia:

  1. Millä perusteella koirasusi on muka pätkääkään vaarallisempi, kuin tavallinen koira? :D Nykyään suomesta ei edes löydy mitään fifti fifti koirasusia, melko matalaprosenttisia kaikki, elleivät ole tuonteja. Kuvittelin tietäväni hukkasista vähän, mutta olen kyllä perehtynyt sentään sen verran, etten tuosta vaan latele faktoja, ettei voi asia siellä tai täällä. Vähän kuin sanoisi ettei ajokki missään tapauksessa sovi kaupunkiin tai saksanpaimenkoira lapsiperheeseen? öö, miks ei? Vlakki ja saarloosi ovat ihan koirarotuja, koirasusia kasvatellaan noiden rotujen ulkopuolellakin. Suomessa on järjestö/liitto, jonka avulla hyvät kasvattajat tekevät hienoa työtä. Toki löytyy jokaisen rodun/lajin parista myös ne mädät, jotka iskevät ison hinnan ja vaikka minkämoisen myyntipuheen. Kerro mulle toki, montako koirasutta sä oikeasti tunnet, jos ne on kaikki karmeita petoja ja vaikka mitä :D
    Itse tunnen yhden melko hyvinkin ja eipä siitä uskoisi sutta löytyvän. Yhtä hyvin voisi luulla huskya sudeksi, käyttäytyykin niin alkukantaisesti ja värikin harmaa.

    VastaaPoista
  2. Kirjotusvirheitä siellätäällä mulla :D siis etten latele koirasuden asuinpaikkoja. Tiedän hankalampiakin koiria, jotka asuvat kaupungissa, kuin matalaprosenttinen koirasusi. Harvemmin se kaupungissa asuminen on koirasta/yksilöstä kiinni, ennemminkin omistajasta.
    Koiria ei myöskään yhdistetä villeihin susiin, vaan tarhattuihin, jotka ovat usein jo muutaman polven takaa tarhattuja. Suomessa ei hetkeen olla edes yhdistetty suoraan suteen, vaan näitä koirasusia on risteytetty keskenään. Moni toki kehuu omistavansa koirasuden, vaikka oma sesse olisikin vain vlakki tmv. Harhaanjohtavaa ja ikävää.
    Jos sulla on jostain uutisista jäänyt kuva, että susi tai koirasusi olis jotenki sairaalloisen vaarallinen, niin aina ne uutiset saa sen näyttämään siltä. Mediassa vellotaan yhtälailla sakuja ja dobbereitakin.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)