keskiviikko 8. toukokuuta 2013

Fyysistä kuritusta koulutuksen yhteydessä

Hei! Päätin kirjoittaa tämän mielipide postauksen selvemmin ja yleisemmin nyt, kun se edellinen meni vähän päin puuta... Joten aloitetaan ;)

Ensiksi taas alkuun haluan painottaa, että tämä on minun mielipiteeni ja olen koonnut sen usean kouluttajan aatteista ja kokemuksista, mutta myös omista aatteista ja kokemuksistani ;) Tämän postaukseen kirjoittamiseen on monia syitä. Ensinäkin tämä aihe kiusaa mieltäni lähes päivittäin, haluan kertoa oman mielipiteeni aiheesta ja kenties kuulla muiden mielipiteitä aiheesta? :)

Mitä on fyysinen kuritus? Mä tarkoitan fyysisellä kurittamisella potkimista,lyömistä,nahkasta nostamista yms... Omasta mielestäni noita ei voi kutsua metodeiksi, vaan ihan kurittamiseksi varsinkin jos koiraa oikeasti sattuu. Fyysisellä kurittamisella en tarkoita kylkeen tökkäisyä tai jalalla hipaisua esim.tassun siirtämistä pois jalalta taikka kädellä tönäisyä jos koira esim.hyppää päälle. Kyllä sen koiran varmasti saa muutenkin hallintaa, kun riepotelemalla. Omasta mielestäni hyvä ohjaaja saa koiran hallintaan ilman fyysistä kosketusta (toki riippuu myös koirasta), mutta näin erittäin yleisesti ;)

Muutenkin kun koiralle opetetaan uutta jota se ei ole koskaan ennen tehnyt, ja se tekee sen väärin niin jos siitä rankaisee esim.lyömällä niin se ei ole oikein, sillä se koira ei vielä tiedä sitä oikeaa tapaa tehdä. Jos taas kauan on tehty jotain ja treeneissä koira tekee väärin, ei keskity jne... ei se mun mielestä siltikään oikeuta lyömään tai potkimaan. Lisäksi ne sanat, jonka jälkeen korjataan. Sana "EI" tarkoittaa näin yleisesti kieltämistä (eli koira tekee jotain kiellettyä) toki jotkut opettaa erilailla, mutta näin yleisesti ;) Kun taas esim. sanat "Hupsis","Oho" ovat ns. vapaanpia ja niillä voi erikseen opettaa, että koira ei tee mitään kiellettyä vaan se suorittaa jonkun väärin ja se korjataan ja palkataan, se siitä. :)

Jos se koira sitten vetää homman täysin läskiksi... Miksi se oikeuttaisi lyömään? Usein kun rankaisee lyömällä turhauttuu jos se homma ei siltikään toimi. Toki jos monta kertaa nätisti pyytää eikä toimi siinäkin helposti turhautuu. Pitäisi vain olla koko ajan iloinen,positiivinen ja kannustava ilmapiiri niin homma toimii paljon suuremalla todennäköisyydellä (tiedän helpommin sanottu, kuin tehty). Jos se homma ei edelleenkään toimi niin kyllä niitä vaihtoehtoja ja tapoja riittää! Mutta pointtini on, että koiraan kohdistuva väkivalta ei ole ratkaisu mihinkään! Oikeanlaisella ilmapiirillä,palkalla,sanoilla ja eleillä saa jo paljon aikaan! ;)

 eläintensuojelu lakikin sanoo: "Eläimen liiallinen rasittaminen ja kohtuuttoman ankara kurissa pitäminen ja kouluttaminen sekä kovakourainen käsittely on kieletty."

Meidänkään treeneissä ei kovia otteita käytetä! Mennään ilon kautta! ;)

6 kommenttia:

  1. Tästä saa vähän sen käsityksen et sun mielestä koiraa kuuluu kehua jos se tekee väärin... Taisiis että sun mielestö koiralle ei kuulu sanoa "Ei" vaikka se tekisi jotain väärin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei missään nimessä! Ihan yhtälailla mä käytän sanaa ei päivittmin ;) Mutta treeneissä tulee käytettyä noita iloisempia sanoja ja se on ihan kouluttajilta opittua ;)

      Poista
  2. Se koira ei edelleenkään tajua niissä sanoissa mitään eroa, ellei sitä erikseen opeta, joten on ihan sama, mitä sä sille sanot. Jos siinä koulutuksessa alkaa vääntää tarkotusta jokaselle oho, hups ja voi voi sanoille, niin johan tulee yksinkertaisten juttujen opettamisesta pitkävetisiä o_O

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koira haukkuu remmissä sanot "Ei" (kiellät koiraa)

      Koira menee yhden agility kepin väärin sanot "Ei" (kiellät koiraa)

      Miksi kieltäisit koiraa jos se menee yhden kepin väärin? :) Siksi esim.tässä tapauksessa voi paljin mieluummin käyttää esim.sanaa hups ja korjata ;)

      Tämä ei ole oma oivallukseni vaan erään kouluttajan :)

      Poista
  3. En vaan tajua. Miks mun pitäis opettaa sama tarkotus koiralle kahdella eri sanalla? Koira ei ymmärrä välimuotoja "tein vain vähän väärin, ei se mitään", se on joko väärin tai oikein, ei sinne päin tai vähän tuonne. Paljon selkeämpää koiralle. Itse en ainakaan lähtisi sekoittamaan kaikenmaailman oho ja hups sanoilla, ja edelleen, sillä sanalla ei ole mitää merkitystä ennen, kuin sen opettaa. Ja luulen, ettei kovin moni ala nähdä sitä vaivaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No jos totta puhutaan itsekkin mietin aluksi "Miten toi vois muka toimia?" Mutta nyt kun olen kokenut sen käytännössä ja olen tajunnut,että sehän oikeasti toimii ainakin Iitulla,Wilmalla,Frodolla,Hipulla ja Indillä. Osalle noista se olikin jo valmiiksi opetettu! ;) Tämän on siis oppinut eräs toko kouluttaja joka oppi sen ihan koulutus kurssilta ja monet muutkin kouluttajat sitä käyttävät :) En oikein osaa selittää sitä,eikä se varmastikkaan kaikilla koirilla toimi. Ite tykkään sitä käyttää kun sanon ei kuulostan vihaselta,mutta jos sanon hupsis niin kuulostan ihan iloiselta enkä luo koiralle paineita :D

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)