perjantai 3. huhtikuuta 2015

Mietteitä OCD:stä

OCD eli osteokondroosi on kasvuikäisen koiran ortopedinen sairaus. Se ilmenee ontumisena, nivelen turvotuksena ja kipuiluna. Oireet alkavat tyyppillisesti 4-7kk iässä ja hoitokeinona on tähystysleikkaus. Jos leikkaus onnistuu on ennuste toipumiselle kohtalaisen hyvä (moni koira pystyy työskentelemään normaalisti tilalla/agiliitämään jne.) . Hoitamattomana se johtaa nivelrikkoon. Lievät muutokset saattavat parantua kasvunmyötä itsekseen. Rodussa bordercollie tätä sairautta voi esiintyä kinterissä, kyynärissä ja polvinivelessä. OCD on monitekijäinen sairaus. Geenit altistavat sille, mutta ympäristöllä on suuri vaikutus sen puhkeamiseen, tautimekanismia ei tarkkaan tunneta. Tautia voidaan nykyisen tiedon mukaan ehkäistä oikealla ruokinnalla ja liikutuksella, sekä OCD sairaiden koirien pois jättämisellä jalostuksesta.

Lisää tietoa; Klick!, Klick! ja Klick!

Nyt ne omat mietteet. Esinäkin, miksi kirjoitan tästä juuri nyt? Sain eilen aamulla surullisen viestin Appin kasvattajalta Ruotsista. Appin veli Ark on diagnosoitu ontumisen jälkeen röntgenillä OCD sairaaksi, molemmat kyynäret. Ark olikin kasvanut hyvää vauhtia, kun sillä on painoa jo 15kg, App kun tuommosena sinttinä on vaan 12,5kg... Ja kyllähän tässäkin linjassa perimä altistaa. Appin eno on OCD leikelty ja lisäksi sen emän puolen isoisällä on yksi OCD pentu Suomessa. Erittäin kurjaa ja nyt vain toivotaan, että muut pennut ovat terveitä. Appin kasvattaja onneksi on rehellinen ja muistutti vieä ruokinnan ja liikunnan merkityksestä. Tekee iloiseksi omistaa yksi hänen kasvateistaan.

Totuushan on, että yksikään linja ei ole "OCD-vapaa" vaan mikä tahansa pentu voi olla OCD koiraa, vaikka lähisuvusta ei sitä löytyisikään. Tietysti riski on huomattavasti suurempi, jos esim. emä tai isä on OCD koira. Näinäkin päivinä tehdään pentueita, joissa kummankin/jomman kumman vanhemman veli/sisko on OCD koira, joissain pentueissa monellakin sisaruksella on ollut OCD. Silti pennut saattavat olla kaikki terveitä. Tai sitten 4. polveen ei ole todettu yhtään OCD koiraa ja pentueesta kolme ovat OCD koiria... U can never know...

Myönnän itse olleeni aika hysteerininen ja suurin piirte sulkenut silmäni aina kun tuo on rysähtänyt johonkin. Siinä se silti vaan teputtaa. Olen tehnyt kaikkeni omalta osaltani ehkäistäkseni OCD:n puhkeamista. Olen liikuttanut sitä paljon metsässä vapaana, en ole hypyttänyt olen huomioinut ruokinnassa sen, että se kasvaisi tasaisesti. Ja lisäksi se ei ole saanut hepuloida liukkalla lattialla yms. rysähdysten välttämiseksi. Huomenna App on menossa uimaan ihan vaan mun oman mielen rauhoittamiseksi siitä, että se saa monipuolista ja kokonaisvaltaisesti kehittävää liikuntaa.

Miksi tämä kurja sairaus on yleistynyt nyt lähiaikoina? Mulla on kaksi teoriaa; Ihmisistä on tullut kunnianhimoisempia. Heillä on niin kova kiire. Pentuja hypytetään ja treenataan turhan rankasti liian nuorena. Ja toinen on jalostuksellinen. Sairaista koirista vaietaan ja niitä jopa käytetään jalostukseen. Asiaan ei suhtauduta sen ansaitsemalla vakavuudella. On huolestuttavaa jos työkoirat eivät enään kestä normaalia menoa. Tietenkään kaikkia sukuja, joissa ODC:tä esiintyy ei voida sulkea pois jalostuksesta, koska meille ei jäisi yhtään mitään. Mutta ei pitäisi ehdoin tahdoin käyttää juuri leikeltyä koiraa, eikä koiraa pentueesta, jossa yli 50% on ollut OCD sairaita.

Omassa kasvatuksessani en tule käyttämään OCD sairasta koiraa isänä/emänä ja lisäksi jalostukseen käytettävän suvussa ei saa olla merkittävästi OCD sairaita koiria. Lisäksi aion painottaa oikean liikunnan ja ruokinnan merkitystä kasvavalla bordercolliella kasvattaien omistajille. Kannatan myös olkien kuvausta, vaikka niissä OCD aina ei näkyisikään. Aion myös Appin olat kuvauttaa. Kaikken tärkeintä on kuitenkin rehellisyys ja omien kasvattien sairastumisen esille tuonti. Jos pelättään sen myyntiin vaikutusta ollaan jo menossa ihan väärään suuntaan. On myös omistajien tyhmyyttä kavahtaa rehellisyyttä. Täytyy kutitenkin muistaa, että OCD on vain yksi bortsuilla esiintyvistä sairauksista. Nyt vain pinnalla. Toivottavasti saamme sairaudesta pian lisää tietoa, mitkä asiat siihen vaikuttavat vahvasti jne. Jokainen voi osallistua omalta osaltaan sairauden tutukimiseen;

Lohen projekti ja Suomen tietopankki!

Kirjoitelkaas alas omia mietteitä ja kokemuksia OCD:stä! Haluatteko, että kirjoittelisin jostain muistakin bortsuilla esiintyvästä sairauksista mietteitä?

14 kommenttia:

  1. Miulla on omalta bortsulta leikattu toisesta olasta OCD, joten tullut pohdittua, luettua ja juteltua aika paljon tästä. Hyvä kirjoitus kyllä aiheesta. Muutamasta asiasta olen hieman erimieltä. En osaa pitää ruokintaa tai liikuntaa kovin vaikuttavana tekijänä sairauden puhkeamiseen tai puhkeamattomuuteen. Todennäköisenä pidän jotain muuta ulkoista tekijää mikä sitten saa tuon sairauden puhkeamaan, mutta mikä se on niin en todellakaan tiedä. Oman koirani on uusinta yhdistelmä, jossa edellisestä pentueesta kaikki terveitä ja tässä toisessa pentueessa puolella OCD. Kaikki pennut järkevästi liikutettuja ja ruokittuja.

    Tuohon sairauden yleistymiseen täytyy vielä sanoa, että varmasti paljon on aikaisemmin lievistä OCD tapauksissa mennyt pennun kasvukipuina. Aikaisemmin tuskin niin herkästi lähdettiin kuvaamaan koiria ja eipä OCD:stä taidattua paljon puhuakkaan. Empä minäkään vielä ensimmäistä borstuani (2006) ollut kuullutkaan koko asiasta. Ja tuo lievä OCD:hän tosiaan saattaa ihan sillä pelkällä levolla mennä ohi. Tämä on toki sitten myös saattanut johtaa sairaiden koirien jalostuskäyttöön, kuka tietää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Saara! :) Ruokinta väitteen itse perustan proteinin ja kalsiumin merkitykseen kasvussa. Jos koira saa niistä yliannostusta se luonnollisesti kasvaa nopeampaa. Tässä muu kehitys ei pysy mukana ja vaikuttaa osaltaan luiden kasvuun, myös siis ortopedisiin vikoihin, kun luut kasvavat väärin. Liikunta on helppo selittää liian rasittavana koiran luuston kehitykselle ja hypyttäminen on tottakai ihan nou nou, raskasta olkanivelille on myös terävät käännökset. En usko, että kerrasta rikki menee, mutta säännöllisellä altistuksella.. miksipä ei? Muu ulkoinen tekijä voisi olla onnettomuus esimerkiksi? Itse epäilen sitä yhtenä syynä Appin enon OCD:n puhkeamiseen-> autoon törmäys. Mutta tosiaan niin polygeettinen ominaisuus, että ei vaan voi tietää. Todella kurja kuitenkin. Appin emällä oli pentue viime vuonna Appin isän veljen kanssa ja kaikki terveitä. Appin isän ekassa pentueessa myös kaikki pennut terveitä. Nyt ainakin tuo yksi sairas. Mites tiedätkö onko OCD:ssä jotain linjasidonnaisuutta vai esiintyykö ihan kummassakin linjassa samoilla määrillä? Tätä olen pitkään yrittänyt selvittää ja galluppejakin tehnyt.

      Uskoin myös tähän mahdollisuuteen. Monttuun menneet nuoret koirat tämän ontumisen takia salattiin huolella. Ja valitettavasti hyvin mahdollista. Vaikka kyllähän niitä ihan tietoisestikin käytetään. Itse kun bortsusta aloin haaveilla varteen otettavasti 8-vuotiaana ei tästä myöskään mitään puhuttu missään. Ensinmäisen kerran kuulin tästä v.2012, kun oikeasti perehdyin kaikkeen mahdolliseen bortsuihin liittyväänkään. Tietoa oli saatavilla hyvin niukasti ja vähäinenkin tieto oli vain arvuuttelua. Muutamia tiedossa olevia tapauksia jne. Nythän aihe kuohuu ja kunnolla...

      Poista
    2. Tarkoitin tosiaan, että mielestäni ruokinnan kanssa varsinkin on hankala lyödä yli noiden arvojen kanssa niin paljon, että aiheuttaisivat haittaa luustolle. Liikunta nyt tosiaan onkin helpompi mennä yli jos paljon treenataan pennun kanssa, mutta muuten en usko että siinäkään helpolla niin yli pääsee, että haittaa tekee. :) Onnettemuus todella voi olla syynä, mutta luulen että jokin muukin voi aiheuttaa sen. Mahdollisesti jokin asia jo ennen pentujen syntymää? Mutta toivottavasti joskus tiedetään tuonkin saralta enemmän. :)

      Sanon omalla mutulla, että "kummassakin" (mielestäni bortsuja ei oikein voi jakaa vain kahteen linjaa, mutta ei siitä enempää) linjassa on ihan yhtälailla ongelmaa. Perustan mielipiteeni ihan noihin terveystietokantoihin ja blogeissa törmäämiini ocd tapauksiin.

      Täytyy vielä sanoa, että toivottavasti App pysyy terveenä!

      Poista
    3. Aa okei, nyt selkisi mitä ajoit takaa! :) Voihan se(kin) olla...
      Kuulisin mielelläni tuosta ajatuksestasi linjajakoihin, onko postaustoive kohtuuton? ;)

      Sitä toivon mäkin! Ja sulla on blogissa uusi lukija ;)

      Poista
    4. En kyllä uskalla luvata postausta, koska en oo tottunut semmoisia kirjoitteleen, mutta katsellaan. :)

      Kiva kuulla! :)

      Poista
  2. "Ruokinta väitteen itse perustan proteinin ja kalsiumin merkitykseen kasvussa. Jos koira saa niistä yliannostusta se luonnollisesti kasvaa nopeampaa."

    Tota, ei. Liika kalsium häiritsee muiden mineraalien imeytymistä, mutta sitten puhutaan kai jostain kuusikertaisista annoksista verrattuna optimiin. Liika protsku kustaan ulos, ei se nopeuta kasvua. Jos "liian vahvalla" ruoalla nopeutetaan kasvua, miksi meillä on lihavia pentuja?

    Noin rodun ulkopuolisena OCD tuntuu isolta möröltä. Mietin joskus bortsua puolileikilläni, mutta totesin, että ei maksa vaivaa syystä xyz. Tongin samalla pintapuolisesti OCD-sukuja ja ylipäätään rodun tilannetta ja se vaikutti vaikealta. Ilmeisesti osa ihmisistä ajattelee, että leikattava sairaus ei ole "niin paha" juttu, kun operoitu koira voi elää ainakin kivutonta arkea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hupsista hei... Siis ruoan energian määrästä piti kirjoittaa ja energiaa tulee hiilarista. Ei proteiniista, tulevat menemään ikuisesti sekaisin mulla :D Kasvattaja on koko ajan painottanut nimen omaan kalsiumin ja fosforin määrän tarkkailua. Samaa puhuivat kasvattaja kurssilla ja näin myös netissä kirjoitellaan. Itse olen edelleen ja vielä tosi uusavuton ruokinta asioissa. Niissä olisi tarkoitus kehittyä kyllä ja ottaa selvää pikkuhiljaa ja oman kiinnostuksenkin mukaan. Tuo lihominen on aika rotukohtainen asia. Bortsun pennulle saa kyllä aika paljon syöttää ruokaa, että kasvuiässä LIHOISIVAT. Tuntuu itellä ainaki ja mitä on seurannu, että vaikka mitä syöttää ni aina vilkkuu kylkiluut :D Mutta en rupea kyllä varmaksi väittämään ja totuutena sanomaan ruokinnan merkityksestä, koska en siitä juuri mitään oikeasti tiedä. Itse ruokin sokeasti kasvattajan ja meidän ruoan myyjän ohjeiden mukaan. Nyt syötän sille Happy Doggia sen 200g päivässä ja sitten joka toinen pv 100g lihaa, lisäksi kananmunaa kerta-kaks viikkoon kuorineen, satunnaisesti raejuustoa ja rypsiöljyä. Nutrolinia usein lihan yhteydessä.

      Ja joo isona mörkönähän sitä mainostetaan. Mutta joka rodussa omat ongelmansa. Ja näinhän jotkut ajattelevat... valitettavasti :/

      Poista
    2. Koiran energian pitäisi tulla ensijaisesti rasvasta. ;) Ei hiilarista, vaikka käytännössä esim. kuivamuonalla oleva koira sitä pystyy hyödyntämään. Mutta ei se silti vaikuta kasvunopeuteen. :D

      Poista
  3. Oletko suunnitellut enää käyttäväsi Appia jalostuksessa kun veljellä sattui tuo sairaus? Riski OCD:stä saattaa nousta korkealle kun vanhempienkin puolelta sairautta löytyy. Todella harmi kun Arkille todettiin OCD, mutta kotikoiran elämäähän se ei ainakaan estä vaikkei täysin parantuisikaan

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kysymys, jota pelkäsin. Olen pyöritellyt asiaa kieltämättä vähän päässäni. Appin isän puolella ei ole tiedettävästi yhtään OCD sairasta koiraa neljässä polvessa. Emän puolelta löytyy nyt kolme. Kaikki eri polvista (3. polvessa emän isän yksi pentu, 2. polvessa emän veli eli Appin eno ja nyt 1. polvessa Appin veli eli Ark). On hyvin harmmillista, kun vielä kyynärissä. Toivottavasti leikkaus onnistuu ja toipuminen sujuu hyvin :) Palailen Arkkiin myöhemmin täällä, kun tiedän tilanteesta.

      Ja nyt sitten Appiin... Onko oman etiikkani ja päämääräni mukaista käyttää Appia mahdollisesti enään jalostukseen sen veljen sairastumisen jälkeen? No tässäpä vähän fakta tietoa; "Vain vanhemmalta jälkeläiselle siirtyvien alleelijen (geenin versioiden) osuudesta voidaan olla varmoja, muilla sukulaisilla ei välttämättä ole yhteisiä alleeleja lainkaan. Sisarukset voivat saada täysin eri puolikkaat kummankin vanhemman kromosomeista. Siksi sukulaissuhde on aina vain todennäköisyys yhteisten geenien osuudelle."

      Eli Suomeksi; Appilla ja Arkille voi olla täysin eri alleellit. Appilla ei välttämättä ole ollenkaan OCD:lle altistavaa/via alleelia/alleeleita, kun taas Arkilla on. Tätä ei voida täysin tietää, koska OCD:lle ei ole geenitestiä. Siksi sen voi pitkälti näillä tiedoilla määritellä vain olka kuvien ja ulkoisten oireiluiden perusteella. Jos Appilla ei OCD puhkea ja se on muuten priimaa, sekä luustoltaan että luonteeltaan ja sillä on selkeästi näyttöä suvun jatkavuuden kannalta toki, ei tämä estä Appin jalostukseen käyttöä. Tämä estää vain Arkin jalostukseen käytön. Tietysti se on tietoinen riski, kun tämän tiedon valossa ei voida täysin varmistaa Appilta altistavan geenin puuttumista, mutta eipä voida keltään muultakaan. Kysy jos jäi epäselvää! :)

      Poista
  4. Voi jeesus, mä olin tulossa tänne katsomaan että mitä täällä keskustellaan pakko-oireisesta häiriöstä. Olin hyvin hämmentynyt selattuani postauksen silmämääräisesti kunnes tajusin että kyse taitaa olla siitä toisesta OCD:stä...

    VastaaPoista
  5. Kääk! Totta voihan se siihenkin viitata :D Toivottavasti et pettynyt pahasti! Tästä toisesta OCD:stä ei valitettavasti oo kokemusta postaukseen ;)

    VastaaPoista
  6. Itseasiassa kalsiumilla, proteiinilla, hiilarilla tai rasvalla ei ole mitään tekemistä koiran kasvun tai luustonkaan kanssa. Ellei puhuta a. lihomiseta b. niin suurista ylilyönneistä jonkin ruoka-aineen kanssa ettei sen koiran vatsa edes moista vedä. Ruoalla ei voi kasvua hidastaa tai nopeuttaa.

    VastaaPoista
  7. I'm 15 years old. I was born with HIV my mother passed away because of the HIV infection And I regret why i never met Dr Itua he could have cured my mum for me because as a single mother it was very hard for my mother I came across Dr itua healing words online about how he cure different disease in different races diseases like HIV/Aids Herpes,Parkison,Asthma,Autism,Copd,Epilepsy,Shingles,Cold Sore,Infertility, Chronic Fatigues Syndrome,Fibromyalgia,Love  Spell,Prostate Cancer,Lung Cancer,Glaucoma.,psoriasis,Cirrhosis of Liver, Cataracts,Macular degeneration, Chrons disease,Infectious mononucleosis.,Cardiovascular disease,Lung disease.Enlarged prostate,Osteoporosis.Alzheimer's disease,psoriasis,Bipolar Disorder,Dementia.,Tach Disease,Breast Cancer,Blood Cancer,Colo-Rectal Cancer,Love Spell,Chronic Diarrhea,Ataxia,Arthritis,Amyotrophic Lateral Scoliosis,Stroke,Fibromyalgia,Fluoroquinolone ToxicitySyndrome Fibrodysplasia Ossificans ProgresSclerosis,OCD,Weak Erection,Breast Enlargment,Penis Enlargment,Hpv,measles, tetanus, whooping cough, tuberculosis, polio and diphtheria)Diabetes Hepatitis even Cancer I was so excited but frighten at same time because I haven't come across such thing article online then I contacted Dr Itua on Mail drituaherbalcenter@gmail.com/ . I also chat with him on what's app +2348149277967 he tells me how it works then I tell him I want to proceed I paid him so swiftly Colorado post office I receive my herbal medicine within 4/5 working days he gave me guild lines to follow and here am I living healthy again can imagine how god use men to manifest his works am I writing in all articles online to spread the god work of Dr Itua Herbal Medicine,He's a Great Man.  

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)