torstai 25. lokakuuta 2012

Pentutehtailua ja treeniä

Siis mihin tämä koiramaailma on menossa? Rodut menevät pilalle ylijalostuksesta ja liikapennutuksesta. E/E-lonkkaisia ja 3/3kyynärisiä koiria pennutetaan ja silti ostajille vakuutellaan, että juu juu on A/A lonkat ja 0/0 kyynärät. Mistä sitä oikeasti saa tietää jos ei ise katso? Tottakai on myös niitä rehellisiä kasvattajia, jotka kertovat totuuden koiristaan ostajille, mutta noita muita ^^

seropin E/E lonkat
(c) yliopistollinen eläinsairaala
    

Seropia haluaville sanotaan aina, että "ota rescue koira", koska maailma on seropeja pullolaan ei niitä enenpää tarvita. No jaa.. onhan maailma rotupejakin pullolaan, mutta kuka niistä valittaa? Toisin sanoen maailma on koira pullollaan ja mistäköhän se johtuu? Kenenköhän vika se on? No tällein yleisesti, jos omistajat eivät ostaisi koiria niin tuskin sitten pennutettaisiin koiria niin paljon ja tiheään tahtiin. Jos ei ole kysyntää ei ole tuotantoakaan! Elikkäs minun mielestäni vika on meissä ostajissa. Jos haluua, että koirakasvatusta viedään parempaan suntaan niin älkää sitten helvetti ostako niiltä pentutehtailijoilta, jotka pennuttavat koiransa loppuun E/E lonkilla ja 3/3 kyynärillään. Niin yksinkertaista se on!

sakemanni näyttelylinja
afgaani
Haluan ottaa tähän nyt esimerkiksi saksanpaimenkoiran. Rotu on pilattu melkein kokonaan tehtailulla ja ylijalostuksella, miksi? No koska kysyntää on. Enkä yhtään ihmettele, rotuna aivan ihana. Harmi vain, että tehtailun takia nämä huonot lonkat ja kyynärät ovat lisääntyneet muine sairauksineen ja ongelmakäytös lisääntynyt. Tottakai ongelmakäytös voi johtua jostain muustakin, mutta pysytään asiassa se voi myös periytyä! Se on tutkitusti todistettu. Tämä kyseinen rotu on myös jakautunut niihin näyttis, käyttis linjoihin :P Minkä kaikki koiraihmiset varmasti tiesivät... Siis kuvitelkaa ihmiset afgaani on ollut olemassa n.1000.v ja sakemanni vain n.200.v (päälle) mutta silti sakemanni rotuna on jo saatu lähespilattua, kun taas afgaani on säilynyt nuo vuodet oikein mukavasti. Toki on niitäkin sakemanni kasvattajia jotka ajattelevat rodun parasta käyttökoiran, mutta on myös niitä saamarin pentutehtailijoita!



taas sama vanhan kuva
(c) julia
Vielä seropeista. Mun meielstä seropit on ihan yhtä hyviä koiria, kun rotupitkin. Ainoa harmi on että niillä ei ole samoja harrastus mahdollisuuksi kun rotupeilla mikä on sortoa, mutta jos saisin ottaisin kyllä Iitun ihan omaksi! Rescue koirista taas... Mun mielestä kyllä kannattaa edes kokeilla rescue koiraa joskus, sillä kyllä niillekin täytyy mahdollisuus antaa, mutta en sano niistä enenpää.

UNOHDIN TÄSTÄ AIVAN VARMASTI JOTAIN TÄRKEÄÄ AIHEESEEN LIITTYEN, MUTTA KAI TUOSTA NYT JOTAIN SAA IRTI?

Lopppuun vielä pari linkkiä, jotka kannattaa lukea!

http://jalostus.kennelliitto.fi/frmKoira.aspx?RekNo=FIN19451/07&R=166.2

http://yumbones.nettisivu.org/spu-yumbo-vd-fasanerie/

http://hurttateam.blogspot.fi/2012/08/me-kaikki-tiedamme-sen-eiko.html

http://www.rekkurescue.com/

^^ Nuo siis kannattaa lukea ;)


Sitten vielä muuta:

Tänään treenailtiin Iitun kanssa. Hain Iitun koulun jälkeen 14-> ja sitten lähettiin Iitun kanssa käymään Julialla ja Kirpulla sekä totta kai Pojulla <3 Siellä viärähtikin sitten tovi x) Mutta lähdettiin sitten sieltä treenailleen lähikentälle... Iitu meni upeasti (niin kuin aina) se on kyllä super. Kirppukin yritti ja musta meni hyvin, vaikka vähän laiska ravi sillä oli :( Mut hienosti seiso! Saattaapa pärjätäkkin mätseissä. Poju nyt oli Poju mä vein sitä ja Julia vei Kirppuu ja Iiituu siis matkalla kentälle. Tuli koiria vastaan ja Poju tapansa mukaan räyhäs, mutta sain pideltyä sitä :0 Olin ihan äimänä, koska sillä ei ollu ees kurkkaria! Hyvä minä. Handlaankin Pojun tuolla Turtolan mätseissä ;) Mutta juu treenailtiin mätseihin ja sitten mentiin takas Julialle. Sieltä me sitten Iitun kanssa lähettiin ja reipas Julia lähti meitä Kirpun kanssa saattaamaan! Kiitos! <3 Mutta siis ensiviikonloppuna mätsei ja minä ja Julia ollaan suunniteltu Halloween "bileitä" laitan teille suunnitelmaa, vaikka huomenna tai vielä tänään katotaan olen laiska...
 Mutta juu... Lopetan tähän tuli jo nyt niin pitkä postaus :D

6 kommenttia:

  1. Korjailen tähän nyt vähän... Saksanpaimenkoira määriteltiin oikeaksi roduksi 1800 luvulla. Eli on ollut oma rotunsa vasta noin kaksisataa vuotta. Sehän siis tosiaan mainittiin tuolla. :)Tämä selkälinjan muutos alkoi ilmetä kuitenkin vasta noin 50-60 vuotta sitten, kurjaa kyllä. Joten nostan hattua ihmisille jotka haluavat säilyttää saksanpaimenkoiran käyttökoirana, eikä se tarkoita että koiran täytyisi olla sahapukki. Laskeva selkä kuuluu rotumääritelmään ja sillä sipulit, mutta tuo nykynen touhu on kyllä mennyt jo yli... Ja plussana vielä, ei kaikki käyttiksetkään ole sahapukkeja, vain sen puolen ääripäät. Käyttölinjaisen saksanpaimenkoiran erottaa muustakin ruumiinrakenteesta kuin selästä, sekä luonne eroaa näyttelylinjaisista jonkin verran.
    Afgaaninvinttikoira puolestaan on ollu olemassa jopa yli 2000 vuotta, mutta rotumääritelmä tehtiin vasta joskus 1900 luvulla, oisko ollu 1912? Ja rotu ei ole muuttunut vuosien varrella ulkonäöllisesti kuin karvanlaadultaan.
    Näin niinku btw... ;)

    Ja ilmeisesti ton afgaani/sakemanni esimerkin kuulit multa, minähän tota sulle joskus vertailin. Mutta ei siinä mitään. :) Kiva postaus, kerrankin mielipideteksti jossa on perustelut. Like it! Mitä nyt jossain kohti hiukan liioittelit... :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin siis saksanpaimenkoira on ollut sen vähän reilu kaksisataa vuotta, kun nyt on tuo 2000-luku ;) Ai niin... tuohon oisi voinut vielä lisätä sen rotumääritelmän linkin! No juu... ei perjaatteessa kyllä liity aiheeseen... Juu.. kuulin sulta ja tuli mieleen, kun kirjotin tätä :P Täytyy tehä tälläsiä lisää? :D Ja parasta tässä on, että mulla ei ollu ees tietolähteitä vaan kirjotin ulkomuistista ja ihan tästä vaan mitä mieleen tuli joten en yhtään ihmettele, vaikka aihe lähti vähän tulvimaan x)

      Poista
  2. Vähän olisit voinut perustella tarkemmin ja laitta enemmän lähteitäsi. Ensinnäkin, kuinka moni tervepäinen ihminen pennuttaa koiransa tietoisesti E/E lonkilla? Ensinnäkin, E/E lonkat on melko harvinaiset, voisin kuvitella, että koira ei niillä paljon kävele... Alaskanhusky ei ole oma rotunsa, niitä ei kuvata tai tutkita, mutta koirat ovat perusterveitä. Toisin sanoen, jos se seisoo neljällä jalalla, se ei tapa ketään ja liikkuu reen edessä normaalisti, niin mitään tappavaa vikaa ei pitäisi olla. Itse pidän lonkka- ja kyynärkuvauksia vähän pilkunviilauksena... Sillä ihan oikeasti tuhat vuotta sitten koirat eli aivan tyytyväisinä ilman niitäkin, eivätkä kaikki varmasti olleet A/A lonkkaisia. Jos olisivat, niin mistä C/C lonkat ovat saaneet alkunsa?

    Toinen juttu. Koirien kasvatus ei ole tehtailua, pentutehtaat ovat erikseen. En ole toisaalta SKL:n puolellakaan. Itse jätän huomioimatta ruikuttajat jotka valittavat mitä saisi pennuttaa ja mitä ei. Itselle riittää, että koira ei ole sekopäinen ja että se pysyy pystyssä ja liikkuu normaalista.

    Aika paljon postauksessasi vatvoit vain massaa ja sellaista perusjuttua, mitä paasataan joka tuutissa. Että laita ensi kerralla omaa mielipidettä tai lue fakta lähteitä ja kirjoita tiedon pohjailta kriittistä tekstiä. Mutta ihan hyvä alku, kyllä tästä huomaa, että sinua kiinnostaa, mutta ihan pointtisi ei selvinnyt vielä :)

    VastaaPoista
  3. Kiito kommentista, Jenny. Sulta tulee aina yleensä rakentavaa palautetta. Tuskin kukaan tervepäinen ihminen lähteekään pennuttamaan koiraansa E/E lonkilla, mutta luin yhtä suomi24 keskutelu palstaa, johon oli linkattu jalostutietojärjestelmän sivu, jossa oli jonkun sakemannin tiedot. No tällä kyseisellä sakemannilla oli E/E lonkat, 3/3 kyynärät ja siltä teetetty kaksi pentuetta. Pentueet olivat kyllä olleet suhtkoht terveitä indekseineen, mutta tämä kyseinen sakemanni oli kuollut neljävuotiaana, syytä ei ollut laitetta :( Niin ja miten niitä E/E lonkkaisia syntyisikään niin paljon jos ei huonoilla koirilla pennutettaisi? Mun mielestä on hyvä kuvauttaa koira ainakin sen kerran, jotta tietää mm. että onko se jalostus kelpoinen, jos sillä aikoo pennut tettää. Juu, tiedän että tämä oli aika samaa mitä moni muukin vatvoo, mutta kirjotin vaan mitä tuli mieleen. Mulla ei siis perjaatteessä ollut lähteitä, vaikka tossa lopussa tulikin mieleen sun tekstisi siksi linkkasin sen tohon. Mun pointtinihan oli, että haluisin että esim. sakemanni kasvatusta vietäisiin parempaan suuntaan ennen kuin koko rotu on pilalla. ;) Kiitos vielä rakentavasta palautteesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. E/E lonkkaisia koiria tulee vaikkei sellaisia pennutettaisiinkaan. Koiran luuston terveys on paljon omistajasta kiinni. Miten koira syö, liikkuu, jne... Esim. vaikka pentu joka on A/A lonkkaisista vanhemmista, voi hyvin tulla E/E lonkkainen esim. jos omistaja hypyttää koiraa (ym. agility), kulkee lakkaamatta portaissa, jne. Ei se aina ole kasvattaasta kiinni. En nyt sano että vahemmilla ei ole mitään merkitystä terveyden suhteen, mutta omistaja vaikuttaa siihen enemmän kun uskoisi. :p Sen takia on määritelty miksi esim. pentuja ei saa viedä agilityradalle rikkomaan itseään, koska kasvu on kesken. Ja jopa aikuinen koira jolla on esim. C/C lonkat voi omistajan takia muuttua D/D lonkkaiseksi. Sen takia C, D ja E lonkkaiset käyvät luustokuvissa yleensä useamman kerran, jotta huomataan menevätkö lonkat huonompaan, tai kenties parempaan suuntaan. Näin btw. :D

      Poista
    2. Kiitos kommentista julia, faktaa ja täydennystä muuta en osaa tuohon vastata :D

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)