sunnuntai 8. helmikuuta 2015

Tilanne päivitys

Katselin vähän mihin ollaan jääty täällä blogin puolella ja ollaan kyllä jäljessä. No, nyt tulee tälläinen sekava mitä-häh-täh postaus, sori!

Noseworkin kanssa edistystä on jokseenkin tapahtunut. En ole  vielä hakenut eukanlyptystä, joten ollaan tehty ilmaisua ja etsimistä nameilla. Videota voisin kuvailla lähipäivinä teille! Tosiaan etsii jo kolmella purkilla niin, että jätän oven taakse-> piilotan -> avaan oven-> lähetys "missä"-> etsii-> ilmaisee maahan menolla-> palkka purkista-> jatkaa etsintää jne.
Appille ehdottomasti vaikeinta on etsimisen jatkaminen ilmaisun jälkeen. Tarjoaa lähes aina purkkia uudestaan ja luovuttaa vasta, kun näytän että ei ole enää mitään. Oon miettinyt, että pitäisköhän nyt aluks purkki ottaa pois, kun se on löytynyt. Nimittäin kun tuo turhautuu se rupeaa sohimaan purkkeja, mikä taas on huono homma. Myös hallissa pelkkä ilmaisu ja näköetäisyydeltä etsiminen sujuu loistavasti.

Hiihdon kanssa ollan edistytty tosi paljon! Oon käynyt nyt jonkun sormilla laskettavan määrän itekseni hiihtämässä, kun sain käyttööni äidin luistelusukset ja paremmat sauvat. Omat mononi tulivat eilen postista ja myös vetohihna oli sinne kotiutunut. Jee. Käytiin viime torstaina siis ensimmäistä kertaa Kentsun kanssa peltsulla. Kentsu oli heti autosta hypätessään ihan into piukeena ja kun sai valjaat päällensä (samanlaiset ku syksyllä canicrossissa) ni riemu repes. Lähettiin ensin niin, että Kennyn omistaja tuli takana ja alussa lähtikin satasella sen 100m, mutta sit rupes kattelee taakse ni sovittin, että Kennyn omistaja hiihtää jäniksenä edellä ja me lähetään perään about 300-400m pätkiä. Sujui kyllä paremmin, kuin hyvin! Kentsu pysyi koko ajan laukalla ja veti niiin nopeesti ja tasesti. Löydettiin heti sama rytmi ja meno oli jouhevaa. Kerran kaaduin, kun kattelin taakse päin hehe... Tehtiin yksi ohitus ja meidät ohitettiin joku kolmisen kertaa... ei ongelmaa! 2,2km peltsu kierrettiin enkä edes hengästynyt. Saavutiin peltsulle klo:20 ja lähettiin 20.25 miinus alku ja loppuvalmistelut itse lenkkiin meni ehkä 10min? Ja kun ottaa huomioon, kuinka me se lenkki tehtiin (lyhyitä vetoja) niin aika pirun nopeesti tultiin! Ensi to uusiks! ;) Kisatki alko  jo houkutteleen.. niiku aina... App venaili tän aikaa vahtien autoa.

Aksan kanssa Troiluksen viime sunnuntaina treenit meni aika huonosti. Ei tullu kontakteista mitään ja kepeilläkin vaan sekoili molemmat. Jotenki turhauttaa koko ryhmä, tilanne ja kaikki... Njäh, saa nähä kui menee tänää. Kentsun viime tiistain treenit oli vähän heikot myös. Vauhtia ei löytynyt kaivelemallakaan ja epäiltiin että olis jumia. Mutta kun itse kopeloin niin vaan pari kohtaa jännitti, muuten rento ja "puhdas". Jaa´a... Teknillisesti kuitenki hyvä. Eilen eli la kisoissakin käytiin Kentsun kanssa! Jännitin jostain syystä tosi paljon, varmaan ku tuomarina oli ihan huippu Harri Huittinen, joka tekee aika vaativita 1.lk:n ratoja. Niin muuten olivatkin. Ekalla radalla oli tosi pahoja paikkoja Kentsulle. Alussa tein taktisesti niin, että otin Kentsun tosi läheltä, jotta alku pätkä päästiin juoksemaan rinnakkain ja saatiin kiva fiilis ja vauhti. Kontaktit otti nätisti, mutta miiitä ihmettä mä sitten sekoilin puomi-rengas kohdassa... olin tekeväni takaa leikkauksen, mutta viime hetkellä päätin että teenki valssin... Onneks Kentsu ei ottanu siitä mitään. Tuli tosi vaikeeseen keppikulmaan puhtaasti. Sitten keppien jälkeen en vetässy sitä ihan tarpeeks seuraavalle hypylle ni juoksi tutun ratahenkilön luo, josta kymppi. Muutoin puhdas, siisti ja nopea rata kaikin puolin. Toinen rata oli HYL:ly eikä lisättävää. Ei vaan sujunu. :D Ekalla radalla sijotus 9. lähes 30 koirasta!

Tokossa ollaan tehty Appin kanssa sillon tällön ja tollon jotain. Jäävät luonnistuu Appilta hienosti. Hallilla toimii ihan samaten ja eilen oli mukana Kentsun aksa kisoissa, jossa tehtiin ihan pienesti jotain ja hienosti teki. <3 Olen tosi tyytyväinen. Kentsun TOKO on kans ALO mallilla, nyt vaan kisoja suunnittelemaan!


App odotteli kaupan edessä, kun kävin postissa.

6 kommenttia:

  1. Mä voin olla tyhmä, mutta en oikein ymmärrä tuota sun nose-workin ideaa... Onko tässä nyt tarkotus tehdä hajuerottelua vai ilmasta vaan jotain random-purkkia, missä on ruokaa? Miksi koiran pitäisi etsiä ja ilmaista uudestaan, kun se on kerran jo löytänyt etsimänsä? Ymmärtäisin asian, jos koira etsii jotain tiettyä hajua ja saa siitä erikseen palkan. En sitä, että sieltä purkista tulee palkka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa tsekata myös seuraava postaus, missä video etsinnästä jos se selventäisi enemmän! :)
      http://www.elainkoulutuskeskus.fi/index.php?option=com_content&view=article&id=41&Itemid=48

      Perustaidot koulutetaan lelulla/ruoalla. Ilmaisu kuuluu näihin. Etsittävä haju/hajut yhdistetään etsintään myöhemmin, kun perus idea on hanskassa. Ja ei samaa purkkia tietenkään tulisi kahta kertaa ilmaista vaan siirtyä eri purkille ilmaisemaan tai jos on tyhjä niin tietysti jättää ilmaisematta. Toivottavasti selvensi, kysy jos ei! :)

      Poista
  2. Tiedän kyllä mitä nose work on, mutta tuota sun opettamistapaa en ymmärrä. Milohan tekee tosietsintöjä Pirkanmaan etsijäkoirissa ja hajuerottelu ja tunnistusetsintä on meille varsin tuttua touhua. Osa meidän yhdistyksen jäsenistä tekee myös etsimisen/harjoittelun tueksi purkkiratatreeniä ja ideahan siinä on sama. Etsiä tiettyä hajua eri hajulähteiden joukosta.

    Sinuna unohtaisin kokonaan nyt namit sieltä purkista. Namit tulee vain ja ainoastaan sinulta, ei koskaan purkista. Oletettavasti sun tarkoitus ei ole se, että App etsii nameja purkista vai? Jos haluat, että App niitä etsii, niin en sekoittaisi purkkietsintää namietsintään varsinkaan, jos haluat joskus edetä esim. nose work -kisoihin. Tällä hetkellä tuota sun laittamaa videota katsoessa, App etsii pelkkää purkkia ja ilmaisee sen. Ei käytä yhtään nenäänsä. Purkkiin (mielellään lasinen käyttämätön puhdas purkki) laitetaan jotain muuta hajua esim. teetä, kahvinpuruissa hajustettua vanulappua/sideharsoa tms. ja kun purkin ilmaiseminen onnistuu, niin mukaan toinen purkki, joka on esim. tyhjä tai sisällä jotain ihan erilaista hajua kuin se mitä on tarkoitus etsiä. Sitten kun tämäkin vaihe on hallussa ja App todella tietää mitä etsiä ja käyttää nenäänsä siihen, aletaan vaikeuttamaan tehtävää. Ympäristön muutokset, lisää hämypurkkeja, uusia hajuja mitä etsiä jne. Toinen vaihtoehto on, että käytät alkuhajua (tätä tapaa käytämme etsinnöissä) eli annat etsittävän hajun ja sen jälkeen koira etsii vastaavan hajun esim. purkista purkkiradalta.

    Hajutunnistus on vaativaa koiralle ja opetus tulee tehdä pienissä osissa vaihe vaiheelta, jotta haluttu lopputulos saadaan. Hutiloimalla ja liian nopeasti etenemällä saadaan vain ongelmia aikaiseksi ja niiden ratkominen ja poisopettaminen on erittäin työlästä. Ensimmäiseksi on mietittävä mitä tapaa haluaa käyttää, millainen ilmaisu on toivottu jne. ja sitten vasta lähteä työstämään ja opettamaan asiaa koiralle. Ymmärrän, että sulla on hirveästi intoa opettaa paljon uusia asioita pennulle, mutta täytyy muistaa mennä niillä koiran ehdoilla. Mieti, kuinka opettaisit koiralle järkevästi ja loogisesti jonkun asian, ennen kuin alat tehdä. Näin myös App ns. oppii oppimaan ja ensinnäkin tarjoamaan asioita ja samalla opit itse paljon koiralukutaitoa, joka on ehdottomasti yksi tärkeimmistä asioista koiran kanssa touhuamisessa. App ja samoin sinä saatte onnistumisen tunteita, kun opetettu asia menee kerrasta perille oikealla tavalla opetettuna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sain aika hyvät ohjeet, kun sähköpostia tonne pistin... vastasivatpa vielä kysymyksiinikin mitä tuli :D Ja kyllä tosta videolta näkee, että App haistelee ainakin mun silmään ja livenä se sitä ainakin nuuhkii. Tapoja on varmasti monia ja nyt tulee ainakin tosi ristiriitasta ohjetta verratuna siihen, mitä heiltä taas sain. Mutta tossa olet oikeassa, että mun täytyy paremmin miettiä mitä haluan ja mitä teen saadakseni haluamani. Olin ajatellut jatkaa tästä, missä nyt ollaan ostamalla sen eukanlyptyksen (juu, olen aika saamaton) ja sitten yhdistämällä ensin eukalyptyksen haistamisen ruokaa-> kannattava haju. Sitten jaktan, sillä että kun haistelee esim. mun kädessä/lattialla olevaa eukalyptystä pyydän sitä maahan, josta palkka. Tämän jälkeen eukanlyptys sinne purkkiin ja koira menee purkille-> haistaa-> menee maahan-> palkka multa. Näin sain ainakin Rodon etsimään rahaa :D Tietysti jos sulla on antaa mulle jotkut hyvät toiminta ohjeet ton eukalyptyksen etsimisen kanssa niin kuulen mielelläni. Mulle kun neuvottiin, että purkin ilmiasu nimen omaan opetetaan ruoan avulla ja Appilla on myös kerran/pari ollut tyhjiä purkkeja, joita ei ilmaise. Osaa nyt siis tosiaan etsiä ruokaa. Seuraavaksi opetan etsimään sitä eukanlyptystä.

      Poista
    2. Suosittelen menemään jollekin hajutunnistuskurssille. Esim. koirakoutsilla on alkamassa juurikin nose work -kurssi ja todennäköisesti myös jatkossakin kursseja on tulossa. Sieltä saisi ainakin perusteet ja idean selviksi itselle ja hyvät lähtökohdat kotiharjoitteluun.

      Poista
    3. Huomasin kyllä. Meille ei vaan tiistai sovi ja on muutenki 160e aika suolanen hinta :D ja siis maksaisin jos laji kiinnostaisi tarpeeksi/olisi jotain tavoitteita jne. Tällä hetkellä mulle riittää nää teoreettiset tiedot, lähtökohtaseti kun kuitenkin virikkeenä tätä tehdään :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)